Sari

Sari Essayah on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Sari työskenteli Kristillisdemokraattien europarlamentaarikkona 2009-2014 Euroopan parlamentin suurimmassa poliittisessa ryhmässä EPP:ssä – Euroopan kansanpuolue (kristillisdemokraatit). Sitä ennen hän toimi KD:n puoluesihteerinä ja kansanedustajana Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Sari Essayah on Vaasan yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt ennen uraansa politiikassa mm. business controllerina ja tilintarkastajana liike-elämän palveluksessa.

Essayah´n äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän on asunut Pohjois-Savossa Lapinlahdella, jossa perheineen asuu myös nyt.

Opiskeluvuosinaan Sari Essayah edusti Suomea yleisurheilumaajoukkueessa. Hän voitti kävelyn 10 km:n maailmanmestaruuden Stuttgartissa 1993 ja Euroopan mestaruuden 1994 Helsingissä. Urheiluelämään Essayah osallistuu vielä järjestötyön kautta.

Perheeseen kuuluu aviopuoliso, erityislastenkodin ohjaaja Robert Knapp ja kaksi tytärtä. Lemmikkeinä perheessä on kaksi ragdoll-kissaa. Perheessä liikuntaharrastukset ja seurakunnan toimintaan osallistuminen ovat tärkeitä.

Sari Essayah

Essayah´n kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen virisi kouluaikoina oppilaskunnassa ja kouluneuvostossa. Lapinlahden nuoriso- ja raittiuslautakunnan jäsenenä hän oli vuosina 1988-90. Urheilu-uran päätyttyä Essayah liittyi kristillisdemokraatteihin vuonna 1996. Kuntavaaleissa Lapinlahdella hän tuli valituksi kunnanvaltuustoon ja tarkastus- ja sivistyslautakuntaan kevääseen 2000 saakka, jolloin perhe muutti Varsinais-Suomeen.

Essayah valittiin kristillisdemokraattina Varsinais-Suomesta eduskuntaan vuonna 2003 ja toimi kolme vuotta KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Vuosina 2007-2009 Essayah toimi Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä, kunnes tuli 2009 eurovaaleissa valituksi Euroopan parlamentin jäseneksi. Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaaliliitto toi kaksi edustajanpaikkaa ja Sari Essayah tuli valituksi 53 688 henkilökohtaisella äänellä.

Euroopan parlamentissa Essayah työskenteli työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa sekä talous- ja raha-asiainvaliokunnassa (vj.). Ulkopolitiikan saralta kansainväliset ihmisoikeuskysymykset sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden kysymykset olivat erityisesti lähellä hänen sydäntään. Sari työskenteli mm. Euroopan parlamentin Israel-delegaation jäsenenä.

Eurovaaleissa toukokuussa 2014 Sari Essayah sai naisehdokkaista eniten ääniä eli 61264 ääntä, mutta puolueen ehdokaslistan kokonaisäänimäärä ei kuitenkaan riittänyt. Sari perheineen muutti Lapinlahdelle ja on ehdokkaana kevään 2015 eduskuntavaaleissa Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Essayah´n äidinkieli on suomi ja hän käyttää sujuvasti englantia sekä selviytyy ruotsiksi. Essayah on opiskellut myös saksaa ja ranskaa.