Aamupalalla alkuun

 -Marcus- FreeDigitalPhotos.net

-Marcus- FreeDigitalPhotos.net

Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä se ravitsee ja antaa energiaa tulevalle päivälle. On helpompi odottaa lounastaukoon asti ilman mielitekoja, kuten esimerkiksi suklaapatukan ostoa, jos on syönyt tukevan aamupalan. Myös päivän askareet sujuvat paremmin, kun energiaa riittää ja vatsalaukku ei huuda tyhjyyttään.

Kiireiset ihmiset – kuten Sari itse – tarvitsevat ravitsevaa aamupalaa vähintäänkin yhtä paljon kuin muut, jotta hektisestä päivästä selviytyy reippaasti ja hyvillä mielin. Jos aika on aamuisin kortilla, kannattaa aamupalavaihtoehtoja suunnitella etukäteen jo kaupassa käydessä ja tarpeen tullen itse purtavaa valmistella edellisenä iltana. Luonnollisestikin jo hedelmä ja tuoremehu antavat paremman startin aamuun kuin pelkkä tyhjä vatsa.

Jotkut taas sanovat, että aamupala aiheuttaa huonoa oloa. Kuitenkin aamupalan etuja ei kannata haaskata, ja pienikin aamiainen on parempi kuin ei mitään. Siksi aamupalaa kannattaa opetella syömään aloittamalla aluksi vaikka pelkästä lasillisesta tuoremehua, sitten lisäämällä esimerkiksi jugurtin ja lopuksi huomaakin oppineensa syömään monipuolisen annoksen puuroa marjoilla ja maidolla kahvikupillisen lisäksi.

Linjoistaan huolta pitäville ja erityisesti heille, jotka haluavat myös painoa vyötäröltä karistaa, aamupala on välttämätön, sillä se on tärkeä osa terveellistä painonpudotusta ja -hallintaa. Jos haluaa vähäkalorisen aamupalan, jossa on runsaasti proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja, vähärasvainen luonnonjugurtti marjojen, banaanin ja hunajan kanssa ja mukillinen vihreää teetä, joka sisältää monia hyviä terveysvaikutuksia ja mm. nopeuttaa aineenvaihduntaa, ovat oiva valinta.

Kaikilla on kuitenkin omat tapansa syödä aamupalansa ja se mitä, missä ja milloin syö, onkin jokaisen oma päätös. Tärkeintä on, että keho saa ravintoa jo päivän alussa, jotta se voi toimia täysin voimin ja pitää mielen virkeänä. Paras tapa aloittaa päivä on ravinteikkaalla aamupalalla ja se, miten päivänsä aloittaa, usein vaikuttaa siihen, millaisella mielellä päivän lopettaa.