Kisavalmistautuminen

Kisa- ja kuntoilutapahtumiin valmistautuminen huolellisesti on tärkeä osa osallistumista. Tässä joitakin ohjeita jotka soveltuvat erityisesti puolimaratonille, mutta myös lyhyemmille matkoille.

Edeltävinä viikkoina:

Harjoittelun suhteen on tärkeää aloittaa ajoissa, olla maltillinen matkan pituuden lisäämisen suhteen ja harrastaa myös muuta liikuntaa kuin juoksemista. Hyvää lihastreeniä on ihan perinteinen jumppa ja kuntosaliharjoittelu. Lämmittelyn ja venyttelyn unohtaminen aiheuttaa usein paljon harmia. Jos harjoittelun aikana loukkaantuu, pitää levätä kunnes tietää olevansa varmasti kunnossa. Viimeisellä viikolla ennen tapahtumaa ei kannata harjoitella enää kovasti, vaan pikemminkin antaa lihasten levätä.

Kuntoilusuoritusta kannattaa valmistella myös muuten kuin treenaamalla: tapahtumapaikka ja juoksu- tai kävelyreitti kannattaa selvittää hyvin. Reittikartta löytyy yleensä aina tapahtumasivuilta. Mahdollisia energiajuomia ja -geelejä tulisi kokeilla etukäteen. Varusteiden kannattaa olla mahdollisimman tuttuja ja mukavia. Itse kilpailutilanteessa ei kannata tehdä uusia kokeiluja ravinnon tai vaatetuksen suhteen, jos haluaa välttyä esimerkiksi epämukavilta hiertymiltä tai vatsaongelmilta. Edeltävien viikkojen aikana kannattaa myös kokeilla, millainen aamupala on paras vatsalle ennen vaativampaa suoritusta.

Viimeisinä päivinä ennen tapahtumaa ei kannata syödä raskaasti, mutta pidemmille matkoille voi olla järkevää lisätä ruokavalioon hiilihydraattipitoisia ruokia täyttämään glukoosivarastoja. Hiilihydraatit myös auttavat elimistöä sitomaan nestettä. Tämä on syytä huomioida erityisesti tapahtumissa, jotka ovat lämpimissä olosuhteissa. Etukäteen on hyvä juoda runsaasti, ei isommin kuitenkaan juuri ennen lähtöä, jottei tule vessahätä kesken matkan.

Tapahtuma-aamuna:

Aamupala kannattaa syödä mahdollisimman aikaisin, jos tapahtuma on jo aamupäivällä. Kuitenkin juoda pitää muistaa tasaisesti ennen kisaa ja monet mielellään mutustelevat esimerkiksi banaanin tai energiapatukan vähän ennen suoritusta. Lähtöpaikoilla on yleensä hyvin bajamajoja, ja niihin kannattaakin jonotella vielä viime hetkillä ennen lähtöä.

Mikäli keli on tapahtumapäivänä viileä, kannattaa lämmön ylläpitämiseksi ottaa mukaan esim. jokin vanha paita, jota voi pitää aivan lähtöön saakka ja sitten viskaista päältään pois.  Tietysti on hyvä, jos on joku tukihenkilö vaatteita ottamassa lähettyvillä. Juosta ei kannata ylipukeutuneena. Polvipituiset trikoot ja puolihihainen juoksupaita riittävät useimmille, jos lämpöä on yli 10 astetta. On kuitenkin hyvä kokeilla harjoitellessa, mikä itselle on paras vaatetus milläkin kelillä.

Mikäli sataa kertakäyttösadetakki tai vaikkapa leikattu roskasäkki käyvät sadesuojasta lähtöä odotellessa. Jos on aurinkoista, on hyvä muistaa suojavoide ja päähine – lippis tai kevyt huivi. Jos käytät sykemittaria, se kannattaa laittaa lataukseen ajoissa ja varmistaa, että osallistumisnumero ja hakaneulat, ajanottochip, osallistumisranne tms ovat tallessa. Muista myös sopia maaliin tulin jälkeinen kohtauspaikka kannustus- ja huoltojoukoille, jos tapahtuma on suuri massatapahtuma.

Tapahtumassa:

Jos mahdollista, sijoitu starttiin samantasoisten kanssa, jotta et jää jalkoihin, mutta et myöskään joudu puskemaan hitaamman joukon ohitse. Lähdössä kannattaa liikkua koko ajan ja kun lähtö tulee, aloita rauhallisesti ja omaan tahtiin vaikka muut ryntäisivätkin. Jatka suorituksen ajan tasaisella vauhdilla ja lisää vauhtia loppua kohden, jos vain jaksat.

Älä jätä juomapisteitä väliin. Siemaile vaikka 1dl joka juomapisteellä. Urheilujuomien nauttimista kannattaa kokeilla etukäteen varsinkin jos on herkkävatsainen. Jos haluat käyttää energialisiä, kuten -geelejä, kannattaa niiden nauttiminen ajoittaa sopiville väleille. Useimmat geelit on tarkoitettu nautittavaksi nesteen kanssa.

Tapahtuman jälkeen:

Maaliin tultuasi liiku rauhallisesti, kunnes syke rauhoittuu. Venyttele huolellisesti kaikkia kehon osia tunnin sisällä maaliintulosta. Älä jämähdä vaan mieluummin liiku, jotta lihakset eivät jumitu. Muista juoda hyvin ja syödä proteiini- ja hiilihydraattipitoista välipalaa. Esimerkiksi banaani on hyväksi havaittu ruoka-aine myös heti suorituksen jälkeen.

Lämmintä heti päälle kun mahdollista. Hikiset vaatteet kannattaa vaihtaa mahdollisimman pian pois, jottei kylmyys ja vilistuminen yllätä. Jos joku lihas tai nivel on ärsyyntynyt, pidä jääpakkausta särkevän kohdan päällä. Seuraavina päivinä anna kehon levätä, mutta älä kuitenkaan nyhjää sohvalla, vaan liiku kevyesti. Kannattaa myös käydä hierojalla, jos paikat tuntuvat kovin jumittuneilta.

Tärkein ohje on kuitenkin nauttia tapahtuman tunnelmasta ja pysyä positiivisena, vaikka kaikki ei sujuisikaan niin kuin on suunnitellut. Suurissa tapahtumissa ja itselle uusissa tilanteissa aina sattuu ja tapahtuu, eikä loukkaantumisilta tai kömmähdyksiltä voi täysin välttyä. Niin kuin aiheellisesti sanotaan, parasta on itsensä voittaminen.