Lenkkipolulle!

Rankkasateessa uitetut, mutta auringon lämmittämät Sarin tiimiläiset Kunnon Nainen -lenkin jälkeen.

Juoksuharrastuksen aloittaminen on monille kiehtova, mutta helposti myös uuvuttava ajatus. Moni luulee, että pitäisi hankkia kaikkea sukista sykemittariin, ja kaiken pitäisi olla ostettu hintavista erikoisliikkeistä, jotta lenkki onnistuisi. Lisäksi pitäisi olla erinomainen peruskunto, jotta lenkeistä voisi jopa nauttia ja muutenkaan esimerkiksi kiloja ei saisi olla yhtään ylimääräisiä. Totuus kuitenkin on, että hyvän lenkin aineksiksi riittävät kunnon lenkkarit ja positiivinen mieli.

Niin kuin monessa muussakin lajissa tai ylipäätään asiassa, aloittaminen on aina hankalinta. Kun alkuun on päässyt, jatko sujuukin melkein kuin leikki. Tärkeintä lenkkeilyn aloittamisessa on pitää pari niksiä mielessä; lenkin pituutta ja nopeutta kannattaa lisätä hyvin rauhallisesti ja lenkkeilyä ei kannata aloittaa suoritusmielessä. Nyrkkisääntö on, että lenkin pituutta tulisi lisätä enintään 10 % viikossa. Aloittaessa on myös hyvä vuorotella kevyttä juoksua ja kävelyä, ja lisätä juoksua sillä tahdilla, joka tuntuu itselle parhaalta. On parempi aloittaa hitaasti ja varmasti, jotta välttyy vaurioilta, jotka keskeyttäisivät uuden harrastuksen alta aikayksikön.

Jos johonkin kannattaa – ja pitää – satsata niin kunnollisiin juoksukenkiin. Huonot lenkkarit eivät tue jalkaa kunnolla eivätkä ylläpidä hyvää askellusta aiheuttaen usein vammoja. Kengät kannattaa ostaa kunnollisesta erikoisliikkeestä, jossa asiantuntijat osaavat neuvoa juuri oikeanlaiset kengät jalalle. Kun on hyvät kengät jalassa, lenkki luistaa!

Halutessaan panostaa hieman enemmän harrastukseen, voi toki hankkia enemmänkin juoksuvarusteita. Esimerkiksi teknisistä materiaaleista valmistetut juoksuvaatteet lisäävät mukavuutta, sillä ne siirtävät hien ihon pinnalta vaatteen ulkopinnalle ja olo pysyy kevyenä. Team Sarin tekninen juoksupaita on juuri tällainen. Oikeanlaiset sukat eivät vain pidä jalat kuivina, mutta myös estävät hiertymien syntymistä. Pienessä vyölaukussa tai käsivarrelle kiinnitettävässä juoksukotelossa on helppo säilyttää välttämättömyydet kuten avaimet ja kännykkä. Auringon paistaessa lippalakki tai muu vastaava voi suojata paahteelta. Lisätarvikkeita hankkiessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, mitä oikeasti tarvitsee ja aikooko varmasti jatkaa juoksuharrastusta.

Harrastuksen jatkaminen ja omien taitojen kehittäminen on usein aloittelijoiden mielessä, kun on päässyt lenkkeilyn makuun. Jossain vaiheessa saattaa kuitenkin tulla motivaation puute, jolloin kannattaa esimerkiksi vaihtaa lenkkireittiä ja -maisemaa tai vaikka hankkia seuraa. Jos sekään ei tunnu riittävän motivaation lisäykseen tai keinot ovat jo tuttuja ja kokeiltuja, voi osallistua johonkin läheiseen liikuntatapahtumaan – esimerkiksi tiimin sivuilta löytyy lista tapahtumista – ja harjoitteluun voi lisätä tekniikka- ja nopeusharjoituksia.

Aina kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lenkkeilyä ei pidä ottaa liian tosissaan, sillä tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia. Jos harrastuksesta tulee suoritus, ei se toimi enää vapaa-ajalle kuuluvana virkistyksenä, vaan enemmänkin työpäivän jatkeena. Kun on maltillinen ja pitää harjoittelun itselleen sopivana, vammautumisriskit pienenevät ja mieli pysyy virkeänä. Vain niin juokseminen voi antaa parhaat etunsa harrastajan käyttöön.