Talven treenivinkkejä

Talven koittaessa tulee helposti kiusaus jäädä sisälle ilmojen kylmetessä ja iltojen pimetessä. Talvinen sää ei kuitenkaan estä lenkkeilyn jatkamista läpi pimeän ja kylmän kauden, kunhan muistaa varustautua kelin mukaan.

Liukas ja epätasainen juoksumaasto asettavat omat haasteensa lihaksille ja nivelille, jonka vuoksi oikeanlaisten juoksujalkineiden käyttäminen on erityisen tärkeää. Markkinoilta löytyy mm. maastojuoksukenkiä ja nastalenkkareita erilaisiin tarpeisiin. Lenkkikenkiä valittaessa tärkeää on kengän pito ja sen jalalle antama tuki. Monet kokevat myös kävelysauvat hyödyllisinä, kun niiden kanssa pystyy liukkaallakin vetämään turvallisesti reippaita sauvakävelylenkkejä.

Myös oikeanlainen vaatetus lenkille on talvella erityisen tärkeää. Kerrospukeutuminen on viisain valinta talviseen ulkotreeniin. Alimpana olisi hyvä olla urheilukerrasto, joka kuljettaa kosteutta pois iholta. Päällimmäisen kerroksen tulisi olla ohut, tuulenpitävä ja kosteudelta suojaava. Näiden väliin puetaan ulkolämpötilan edellyttämä lämmittävä välikerros.

Pimeässä liikkuessa on tärkeää, että itse näkee ja näkyy muille. Otsalamppu on kätevä juostessa ja kävellessä, koska sen kanssa asento ei häiriinny, kun kädet liikkuvat vapaasti. Urheiluvaatteissa on usein kiinteät heijastimet, mutta erilaisia heijastinnauhoja kannattaa lisätä parantamaan omaa näkyvyyttä. Moni käyttää myös heijastinliiviä.

Vaikka kylmällä ilmalla ei tulekaan jano samalla tavoin kuin lämpimällä, on tärkeää huolehtia nestetasapainosta. Kylmässä elimistö menettää nestettä erityisesti uloshengityksen kautta. Kylmä pakkasilma on usein kuivaa ja rasittaa näin keuhkoja.
Ennen lenkille lähtemistä voi olla hyvä verrytellä ja venytellä jo sisällä. Jos kotona sattuu olemaan kuntopyörä tai joku muu vastaava kuntoilulaite, voi sillä vetää pienen lihaslämmittelyn ennen ulos lähtemistä.

Näiden talven treenivinkkien avulla on hyvä valmistautua kevään juoksutapahtumiin. Oranssipaitainen juoksutiimi valloittaa toivon mukaan keväällä useita juoksutapahtumia, joissa nautitaan hyvästä seurasta ja liikunnan ilosta. Nämä tapahtumat mielessä pitäen on motivoivaa kuntoilla talven aikana ja pitää samalla huolta omasta hyvinvoinnista ja arjen tasapainosta.