Essayah´n ehdotuksia läpi EU-parlamentin Turkki-mietintöön

Europarlamentaarikko Sari Essayah (kd, epp) on tyytyväinen siihen, että uskonnonvapaus Turkissa nousi vahvasti esiin parlamentin raportissa Turkin edistymisestä EU:n lähentymisvaatimusten täyttämisessä.
– Parlamentti hyväksyi esitykseni siitä, että uskonnollisten yhteisöiltä takavarikoidut kiinteistöt tulisi palauttaa, Halkin ortodoksinen pappisseminaari avata ja poistaa rajoitukset pappien koulutukselta, nimittämiseltä ja virassa seuraamiselta, kiittää Essayah.

Kristityt ovat kokeneet olevansa painostuksen alla Turkissa ja moni on muuttanut sieltä pois. Ortodoksejakin on jäljellä vain muutama tuhat. Tähän asti Turkki on vaatinut ortodoksisen kirkon papeilta Turkin kansalaisuutta.
– Konstantinopolin patriarkka tulee voida valita muidenkin kuin turkkilaisten keskuudesta, koska hän johtaa kansainvälistä ortodoksisen kirkon johtaja, vaati Essayah.

Hän on aiemmin kirjallisella kysymyksellä kiinnittänyt huomiota siihen, että Turkin tulisi poistaa kansalaistensa henkilötodistuksista maininta uskonnosta. Nyt koko parlamentti edellytti sitä.
– On erinomaista, että Turkilta vaaditaan myös edistymistä puolueettoman oppimateriaalin tuottamisessa uskonnonopetuksessa, koska siten edistettäisiin vähemmistöjen täysimääräistä hyväksyntää, kommentoi Sari Essayah.