Lehtiartikkelit

RSS

Sari Essayah`lla vain yksi lahjatoive: Että lähtisit ehdokkaaksi (KD-lehti 19.1.)

Sari Essayah kieltää potevansa minkäänlaista ikäkriisiä.
– En ole oikeastaan koskaan kokenut mitään kriisejä. Olen ajatellut, että aika aikaansa kutakin, hän itse nauraa.
Hän listaa elämänsä taitekohdiksi urheilu-uran lopettamisen, työelämään siirtymisen ja politiikkaan lähtemisen.
– Näissä isoissa murroksissa ajankäyttö on rajusti muuttunut. Oma elämänasenteeni on kuitenkin ollut sellainen, että niin kuuluu ollakin. Ei elämä muutenkaan pysy staattisena.

Hän ei lähesty muutoksia kriisin kautta.
– Ennemmin ajattelen, että nyt on taas uusi vaihe, ja asiat asettuvat sen mukaan.

Hänellä on vain yksi ainoa lahjatoive syntymäpäivälleen.
– Mitään en niin toivo kuin että puolueen jäsenistöstä mahdollisimman moni tulisi ehdokkaaksi.
– Kevyesti pystyisimme saamaan vaalivoiton sillä, että jokainen ehdokas saisi rekrytoitua mukaan toisen ehdokkaan.

Lue koko artikkeli

IL, IS, STT 5.8.: Essayah painottaa KOK:ssa tasavertaisuutta

IL, IS, STT 5.8.: Essayah painottaa KOK:ssa tasavertaisuutta

Sari Essayah valittiin KOK:n jäseneksi. Syksyn mittaan ratkeaa, millaiseen rooliin Sari Essayah pääsee Kansainvälisessä olympiakomiteassa. Essayah nimettiin torstaina Rio de Janeirossa KOK:n jäseneksi, kahdeksantena suomalaisena.

Kansanedustaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah, 49, on kiinnostunut eettisestä komiteasta, mutta sen jäsenmäärä on jo täynnä.
– Myös talousasiat ja talouden läpinäkyvyys kiinnostavat minua. KOK on ottanut käyttöön kirjanpidon kansainväliset standardit, Essayah kertoi suomalaismedialle.

Talouden lisäksi Essayah painottaa urheiluliikkeen arvoja. Kisaisännyyden haun pitää olla läpinäkyvää ja urheilun puhdasta.
– Miten luodaan järjestelmä, että kaikissa maissa urheilijoilla on samat säännöt, Essayah sanoi.

Hän sai parin päivän ajan järjestön kongressissa arvokasta oppia, kun jäsenistö keskusteli muun muassa dopingista, Venäjän osallistumisesta olympialaisiin ja uusien lajien valinnasta kisoihin. Essayahilla on suuri luottamus siihen, että KOK:n nykyinen puheenjohtaja Thomas Bach toteuttaa rooliaan muutosjohtajana.
– Se, mitä aiemmin lakaistiin maton alle, on nyt vilkkaan keskustelun aiheena, Essayah sanoi.

Venäjän osittainen sulkeminen kisoista oli Essayahin mukaan paras mahdollinen ratkaisu nykytilanteessa.
– Kuten Bach sanoi, asian käsittely ei kuitenkaan jää tähän.

KOK:ssa moni asia on muuttumassa tulevina vuosina, jos Bachin ajama 40 kohdan Agenda 2020 -hanke etenee. Pikavoittoja ei kuitenkaan ole luvassa, sillä KOK:n kaltainen iso laiva kääntyy hitaasti. Kärsivällisyyteen Essayah on valmis. Jos hän on KOK:n jäsenenä sääntöjen sallimaan 70 ikävuoteen asti, hänellä on 21 vuotta aikaa saada muutoksia aikaan.

Lue artikkeli Iltalehdestä

Kotimaa24: ”Sari Essayah on ekumeeninen helluntailainen”

Sari Essayah tuntee Lapinlahden kuin oman käsilaukkunsa. Hän on asunut siellä lapsuutensa ja nuoruutensa, käynyt koulunsa ja aloittanut urheiluharrastuksensa. Lapinlahdella hän myös innostui politiikasta ja oli pitäjän kunnanvaltuustossa. Eduskuntaan hän tuli valituksi vuoden 2003 vaaleissa.

Yllättävää kyllä, Sari Essayah valittiin Arkadianmäelle Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Essayah ja hänen miehensä Robert Knapp – kutsumanimeltään Roope – olivat muuttaneet työn perässä Paimioon.

– Kun lähdin vaaleissa ehdolle, moni sanoi, että tuskin kannattaa, sillä varsinaissuomalaiset ovat hitaita ottamaan ihmisen omakseen. Pitää asua ensin parikymmentä vuotta paikkakunnalla. Tulin valituksi.

Essayahin lapsuudenkoti sijaitsi kahdeksan kilometriä Lapinlahden keskustasta Mäkikylän Jukolassa. Sari-tytön kasvatti paljolti Lyyti-mummo, sillä äiti kävi viikot töissä kieltenopettajana Iisalmessa.

– Tärkeä ihminen oli myös mummoni ottotytär, kehitysvammainen Liisa. Hän oli ikäerostamme huolimatta minulle enemmän sisko kuin täti.

Kristillisdemokraattisessa puolueessa on edustettuna ekumenian koko kirjo, myös he joiden taustayhteisö ei suhtaudu ekumeniaan kovin suopeasti. Ekumenia ei perinteisesti ole ollut kovassa huudossa esimerkiksi helluntailiikkeen piirissä.

Essayah on syntyjään luterilainen, käynyt rippikoulun ja toiminut isosena Lapinlahden seurakunnassa. Lapsena hän kävi myös naapurissa helluntailaisen pariskunnan pitämässä pyhäkoulussa.

Helluntailaisuus on muutoinkin ollut läsnä Essayahin elämässä, sillä hänen suutarina toiminut ukkinsa, jota hän ei tosin koskaan ehtinyt tavata, oli helluntaisukua. Ukin veli ja serkku toimivat saarnaajina.

Pohjois-Savon helluntailaisuus on vahvasti läsnä Essayhin äidin puoleisen suvun, Korhosten, vaiheissa. Vielä tänäänkin Lapinlahden helluntaiseurakunnassa on paljon hänen sukulaisiaan, pikkuserkkujaan sekä toisia ja kolmansia serkkujaan.

Lue koko henkilöhaastattelu Kotimaa24-nettisivuilta.

 

Sari Essayah’n aviomies Robert Knapp: ”Perheen päätökset tehdään aina yhdessä”

Kun Sari Essayah valitaan Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi, Euroopan parlamenttiin tai eduskuntaan, muuttuu perheen elämä aina peruuttamattomasti.
– Mutta me olemme Sarin tukena ja takana aina, sanoo aviomies Robert Knapp.

Julkisuudesta poissa pysyttelevä Roope antoi poikkeuksellisesti erikoishaastattelun KD-lehdelle.
– Isot päätökset on aina tehty yhdessä, kertoo Sari Essayah’n aviomies Robert Knapp.

Juoksemista rakastava ja lenkkareissa kulkeva Roope sonnustautui tummaan pukuun ja edusti vaimonsa rinnalla Savonlinnan puoluekokouksessa viime viikonloppuna, kun Sari Essayah valittiin Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi.  Hetkelliset salamavalojen välähdykset eivät häiritse, mutta arkielämässä Roope haluaa olla julkisuuden valokiilan varjopuolella.
– Olemme koko perhe täysillä Sarin takana ja hänen tukenaan, mutta haluan pysytellä taustalla, Roope sanoo.

– Tämä Sarin valinta Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi ei tee nyt suurta muutosta perheemme elämään, paitsi sen, että Sari on entistä vähemmän kotona, Roope toteaa.

Lue koko haastattelu KD-verkkolehdestä

 

HS 27.8: Sari Essayah tivaa rohkeita uudistuksia

Kristillisdemokraatit mylläävät johtonsa uuteen uskoon puoluekokouksessa tämän viikon perjantaina. Sari Essayah vastustelee vain hiukan, kun häntä puhuttelee seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hänellä on perjantain äänestyksessä vain yksi kilpailija, ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus, jonka poliittinen pääoma tuskin vielä riittää puolueen johtopaikalle.

”Johtajuuteen ei pidä rakastua. Jos minut valitaan puheenjohtajaksi, kauteni on katkolla jo kahden vuoden päästä. Keskitynkin ensin vuoden 2017 kuntavaaleihin. Vaalien jälkeen pitää vakavasti pohtia, olenko yhä sopivin ihminen puolueen johtoon”, Essayah sanoo.

Yli vuosikymmenen puoluetta johtanut Päivi Räsänen kertoi kevään vaalitappion jälkeen jättävänsä puheenjohtajan paikan.

Essayah myöntää auliisti, että häntäkin on kosiskeltu moneen puolueeseen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei jahtaa ministerinsalkkua silmät kiiluen.

”Monenlaista paikkaa on ollut tyrkyllä, mutta minulla ei ole aikomustakaan vaihtaa puoluetta. Olen siinä mielessä vanhanaikainen poliitikko, että yritän parantaa yhteiskuntaa ja edistää arvojani. Opportunisti en ole.”

Hän kuvaileekin itseään sitoutuvaksi ihmiseksi.

”Edustin koko urheilu-urani kotiseuraani Lapinlahden Vetoa, vaikka matkan varrella tulikin taloudellisesti suurempia tukitarjouksia isoista seuroista. Olen myös viihtynyt saman miehen kanssa jo pitkään. Ensi vuonna on edessä hopeahääpäivä.”

Lue Helsingin Sanomien henkilöhaastattelu 27.8.2015 kokonaisuudessaan  tästä linkistä

HS Kulmapöytä: Onko raskasta olla konservatiivi, kansanedustaja Sari Essayah?

Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydän vieraana on kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah, jonka puoluekokous valitsee todennäköisesti perjantaina puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Kristillisdemokraatit toivovat, että Sari Essayah pystyisi pysäyttämään puolueen näivettymisen oppositiossa.

Katso HS:n videohaastattelu tästä linkistä

IS: Räsäsen paikalle tähyävä Essayah: ”En ollut yllättynyt Päivin ilmoituksesta”

IS: Räsäsen paikalle tähyävä Essayah: ”En ollut yllättynyt Päivin ilmoituksesta”
Puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd) kertoi jäävänsä syrjään elokuun puoluekokouksessa, kansanedustaja Sari Essayah (kd) ehti ensimmäisenä ilmoittautua kisaan puoluejohtajan paikasta.
Puheenjohtaja Päivi Räsänen  (kd) sanoi tänään julki pitkään tiedetyn uutisen. Vuodesta 2004 kristillisdemokraatteja johtanut Räsänen siirtyy syrjään puheenjohtajan paikalta elokuun lopulla puoluekokouksessa Savonlinnassa.

Vahvimpana Räsäsen seuraajaehdokkaana on pidetty kansanedustaja Sari Essayahia (kd). Essayah lähti mukaan puheenjohtajakisaan muutama tunti Räsäsen luopumisilmoituksen jälkeen.
– En ollut yllättynyt Päivin ilmoituksesta. Hän sanoi jo vaalikamppailun aikana, että hän jatkaa, jos puolue saa vaalivoiton ja jatkaa hallituksessa, ei muussa tapauksessa, Essayah totesi.

Kristillisdemokraatit menetti eduskuntavaaleissa yhden paikan ja joutui oppositioon.

Essayahin puheenjohtajaehdokkuus ei tullut myöskään yllätyksenä.
– Moni on matkan varrella pyytänyt ja sanonut, että minun pitäisi harkita ehdokkuutta puoluekokouksessa. Oma vaalitulos oli myös iloinen yllätys, ja se tietenkin rohkaisi, Essayah perusteli puheenjohtajakisaan ilmoittautumistaan.

Ennakkosuosikki Essayah toivoo, että puheenjohtajakisaan tulisi myös muita ehdokkaita.
– Toivon, että tulisi useampia ehdokkaita, ja kaikista puheenjohtajapesteistä tulisi äänestys ja kaikki paikat ovat aidosti auki, Essayah sanoi.

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1433130780623.html

Karjalainen: Sari Essayah koko vaalipiirin ääniharava

Sari Essayah koko vaalipiirin ääniharava 

Sari Essayah palasi ensin Lapinlahdelle ja sitten eduskuntaan. Hän oli samalla näiden vaalien äänikuningatar Savo-Karjalassa yli 11 000 äänellä

Eduskuntaan paluussa ei jäänyt jossiteltavaa, koska Essayah keräsi noin 80 prosenttia kristillisten äänipotista vaalipiirin. EU-vaaleissa vuosi sitten rannalle jäänyt Essayah oli kansanedustajana vuodet 2003-2007.

Vaali-ilta oli muutenkin äänikuningatarten ilta Savo-Karjalassa: kaikki kolme palkintokorokepaikkaa meni naisille. Äänikuningas oli tällä kertaa keskustan Seppo Kääriäinen.

Toiseksi kovin äänirohmu Hannakaisa Heikkinenkin (kesk.) palaa eduskuntaan. Hän oli kansanedustaja vuosina 2007-2011, mutta ei pyrkinyt jatkokaudelle viime eduskuntavaaleissa.

Kiuruvetinen Heikkinen veti pidemmän korren Ylä-Savon keskustanaisten välisessä kisassa, kun pielavetinen istuva kansanedustaja Elsi Katainen haali vasta kolmanneksi suurimman äänisaaliin keskustanaisten sarjassa.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/73109-sari-essayah-koko-vaalipiirin-aaniharava

Iisalmen Sanomat: Kävelyvauhti ei enää Essayahille riitä

Iisalmen Sanomat: Kävelyvauhti ei enää Essayahille riitä

 

Ensin Sari Essayah käveli – ja hurjaa vauhtia kävelikin. Vuonna 1993 hän oli todistetusti koko maapallon nopein naiskilpakävelijä, maailmanmestari. Nyt hän lenkkeilee taas samoilla Lapinlahden maanteillä kuin huippuvuosinaan.
– Yritän olla miettimättä, että tuossa kohtaa tulee niin ja niin monta kilometriä täyteen, Essayah hymähtää kotipöydän ääressä Koivurannantiellä.

Enää vuosiin ei ripeäkään kävelyvauhti ole Essayahille riittänyt. Kansanedustajan, puoluesihteerin ja europarlamentaarikon työt ja maan joka kolkkaan yltäneet vaalikampanjat eivät ole hoituneet ilman tuhansien tuntien lentokoneessa ja autossa istumista. Lapinlahdelle palaaminen päätti Essayahin elämässä yhden aikakauden, mutta ei aiheuttanut mitään peruuttamatonta. Politiikka on tarttunut tukevasti häneen ja hän politiikkaan.

Essayah tunnetaan asioihin hyvin perehtyvänä, selväsanaisena ja hillittynä poliitikkona. Kilpaurheilu teki hänestä kansalle tutun, mutta poliitikkona hän on kääntänyt kannattajia puolelleen osaamisellaan ja asiaosaamisellaan. ”Oikea nainen väärässä puolueessa”, luonnehti valtakunnallinen lehti Essayahia presidentinvaalikampanjan aikaan.

Essayah hymyilee tuolle heitolle. Pienestä puolueesta ei ole ollut helppoa äänikynnysten maassa tulla valituksi, mutta siirtyminen toiseen puolueeseen ei ole kansan suosikin työlistalla.
– KooDee on minulle se ainoa oikea puolue, hän painottaa.

Päivi Räsänen on puolueen ristiriitoja herättävä puheenjohtaja. Essayah näkee Räsäsen onnistuneen ministerinä.
– KooDee on ollut hallituksessa sillanrakentaja. Ministerinä Räsänen hallitsee asiat, ja hänellä on asiantunteva avustajakunta.

Parin viikon kuluttua alkaa eduskuntavaalien kampanjointi.
– Neljä kuukautta on aikaa vaaleihin. Aika ei ole kovin pitkä, mutta tärkeintä on kunnon ajoitus, entinen huippu-urheilija tietää.

Eduskuntavaaliehdokkaaksi suostuminen ei ollut itsestäänselvyys.
– Kyllä päätöstä piti kesällä harkita. Työkoneiston ja kodin purkaminen Brysselistä oli todella työläs prosessi. Belgiassa eivät monet asiat hoidu yhtä sujuvasti kuin Suomessa. Täällä osaa antaa arvoa yhden luukun palveluille ja sille, että asioita voi hoitaa myös netissä.

– Ymmärrän Riikka Pakarisen päätöksen siirtyä politiikasta metsäteollisuudenlobbariksi. Perheellisen edustajan arki on todella hektistä, Pakarisen tavoin lapsiperheen äidin ja edustajan työn yhdistelyn viimeisen päälle, kokenut Essayah sanoo.

Essayah lähtee eduskuntakampanjaansa kevein askelin. Euro- ja presidentinvaalikampanjat veivät hänet usein myös Pohjois-Karjalaan, jonka vaalipiiri on nyt yhdistetty Pohjois-Savoon. Itäinen vaalipiiri on siis jo hänelle tuttu. Lisäuskoa menestymismahdollisuuksille antavat eurovaalien huimat äänimäärät.
– Kyllä luottamusta lisää se, että minua ovat äänestäneet monet muutkin kuin perinteiset kd-äänestäjät, Essayah pohtii maanläheiseen tapaansa.

Vuodet poliitikkona Varsinais-Suomessa antoivat kaukonäkemystä myös Pohjois-Savon päätöksentekoon ja edunvalvontaan.
– Alueen edunvalvonta on täällä paljon Varsinais-Suomea passiivisempaa ja näkymätöntä.
Turun seudulla alueen kansanedustajat kokoontuvat kerran kuussa joko palavereihin tai yrityskäynneille. Edustajilla on yhteinen näkemys alueelle tärkeistä hankkeista, niiden eteen tehdään yhdessä töitä ja hankkeista myös tiedotetaan aktiivisesti.
– Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tärkeiden hankkeiden listaaminen ja niiden ajaminen kohti maalia ovat ensimmäisiä tehtäviä, jos valituksi tulen, Essayah lupaa.

Lue koko artikkeli Iisalmen Sanomista 28.12.2014

KD-lehti: Sarin kintereillä

KD-lehti: Sarin kintereillä

Harjavallan Hunajahölkkä sai kolme sisarusta liittymään Sarin juoksutiimiin. Inkeri Vapalahti, Sari Essayah, Soili Korpela ja Siiri Toivonen lähtivät matkaan iloisin hymyin ja kuivin vaattein, mutta maalissa jokainen oli kuin uitettu koira. Taivaalta ryöpsähti rähäkkä raekuuro, joka piiskasi poskipäät ja kasteli juoksijat litimäriksi.

Sari Essayah kiitää vaalikampanjassaan hälytysajoneuvon lailla. Se sopii hänelle, sillä hän sai äänestysnumerokseen yleisen hätänumeron 112.

Kymmeneltä europarlamentaarikon punainen auto pysähtyy uutuuttaan hohtelevan uimahallin ja liikuntakeskuksen pihaan. Auto on paitsi kulkuväline myös pyörillä liikkuva toimisto, varasto ja vaatehuone. Sen uumenista löytyvät kaikki toiselle kaudelle pyrkivän poliitikon välttämättömät rekvisiitat: esitteet ja kokoon kääriytyvät julisteet, vaihtovaatteet ja silityslauta,  varakengät ja myytävät kampanjatuotteet – sekä tietenkin lenkkivaatteet.

Sari Essayah’n kävelykultamitaleista on jo parikymmentä vuotta. Maailmanmestaruus Stuttgartissa 1993 ja em-kulta kotikisoissa Helsingissä vuotta myöhemmin 1994 eivät unohdu urheiluhullulta Suomen kansalta. Meitä ei voi liikaa hemmotella yleisurheilun yhä harvinaisemmiksi käyvillä voitoilla.
Menestynyt poliitikko ei ole unohtanut liikunnan tärkeyttä. Lenkille on päästävä vaikka kesken työpäivän.
– Minua on siunattu mahtavilla unenlahjoilla. En tätä työtä ehkä muuten olisi jaksanutkaan.

Harjavallan KD-aktiivit ovat pystyttäneet mainion palvelupisteen Honkalan urheilukentän viereen. Sarin sisujuomaa, keksejä, esitteitä, lehtiä, näkyvää KD-sanomaa. Mukana on juoksijoita ja talkoolaisia myös Porista ja Nakkilan KD:stä.
Essayah’n tulo kirkastaa pilvistyneen päivän ja tuntuu lämmittävän koleudenkin. Myös aurinko alkaa pommittaa säteillään kentän punaista juoksurataa.
Hippo-juoksussa mittaavat paremmuuttaan perheen pienimmät jo kolmivuotiaista alkaen. Maailman- ja euroopanmestari jakaa joka sarjan voittajakolmikolle mitalit.
Essayah’n oman hölkän aikana (6,4 km, 34:39) sään haltija muuttaa mielensä. Juoksijoiden niskaan romahtaa sellainen määrä rakeita, että maaliin tullaan uitettuina koirina.

Saunan jälkeen nukkumaan? Ei sinnepäinkään. On varhainen iltapäivä. Europarlamentaarikko starttaa jälleen autonsa.
– Pysähdytään Huittisissa tankkaamaan, polttoaine ei riitä Tampereelle saakka.
Hän kieltäytyy laskemasta montako kampanjakilometriä kertyy. Laskentatoimen ekonomille tehtävä ei olisi suinkaan mahdoton. On huojentavaa, kun ihan kaikkea ei tarvitse mitata.

Lue koko Sarin kintereillä -kampanjareportaasi KD-lehdestä 8.5.2014