Pienten vaalipiirien uinuvat äänestäjät

Eilen julkaistiin uutinen siitä, että pienten vaalipiirien äänestysprosentit ovat matalampia ja kansa tahtoo jäädä vaalipäivänä kotiin ennemmin kuin rynnistäisi vaaliuurnille. Arvostamani valtio-oppinut Sami Borg tulkitsee syynä olevan nykyisen vaalijärjestelmämme, joka heikentää kansalaisten uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa. ”Kansalaiset etääntyvät puolueista, poliitikoista ja politiikasta yleensä”, kiteytti Borg.

Niinpä…tuntuu hullunkuriselta, että samanaikaisesti suurten puolueiden suulla voivotellaan äänestysprosentteja ja mietitään jos jonkinmoista markkinameininkiä, että saataisiin kansalaiset innostumaan kulloinkin meneillään olevista vaaleista. Kuitenkaan kansa ei kaipaa sirkushuveja, vaan ainoastaan oikeudenmukaisen vaalijärjestelmän, joka todella takaisi jokaisen äänen yhtäläisen painoarvon. Pienten vaalipiirien piilevät äänikynnykset huitelevat toisella kymmenellä ja tilanne vain pahenee väen pakkautuessa etelään.

Istuin yli puolivuotta uutta vaalilakia valmistelleessa työryhmässä ja kuulimme kymmeniä asiantuntijoita. Lopputuloksena on esitys, joka toteutuessaan takaisi sekä alueellisen edustuksen että myös suhteellisuuden toteutumisen. Koko uudistus uhkaa kuitenkin kaatua erimielisiin hallituspuolueisiin. Demarit eivät myöskään tue tämän kaltaista uudistusta. Ei kyllä yllätä, koska kaikki suuret puolueet ovat uudistuksessa menettäjiä. Näinköhän taas vesitetään jälleen kerran vaalilain uudistus,