Kummallisia gallup-tutkimuksia

Päivä oli piristävä! Naisten Kymppi innosti taas ennätysmäärän, yli 18 000 juoksijaa, kirmaamaan ympäri Helsinkiä ja nauttimaan tapahtuman monipuolisesta ohjelmasta. Meillä oli KD naisten kanssa reipasta, mutta rentoa etenemistä ja huippuhuoltojoukot!

Lisäadrenaalia sain omaan urheilusuoritukseeni, kun huomasin sunnuntaiaamuna, että yllättävän monet maakuntien ykköslehdet ja Hesari olivat menneet julkaisemaan RKP:lle Tilaus….anteeksi siis Taloustutkimukselta räätälöidyn gallupin tulokset.

RKP:n valtakunnallista kannatusta eurovaaleissa oli mitattu haastatteluin, jotka on tehty vain vaalipiireissä, joissa RKP:llä on kannatusta (Uusimaa, Ahvenanmaa, Vaasa Helsinki). Sitten tämä oli ”suhteutettu” puolueiden valtakunnalliseen kannatukseen. Näin RKP:n valtakunnallista kannatusta eurovaaleissa oli mitattu haastatteluin, jotka on tehty vain vaalipiireissä, joissa RKP:llä on kannatusta (Uusimaa, Ahvenanmaa, Vaasa Helsinki). Sitten tämä oli ”suhteutettu” puolueiden valtakunnalliseen kannatukseen. Näin RKP:lle oli saatu väännettyä äänimäärä, joka oikeuttaa meppipaikkaan ja samalla Keskusta ja SDP jäisivät kahteen meppiin kumpikin. Sanomattakin on selvää, että tutkimus ei luvannut kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaaliliitolle kuin yhden paikan.

Tutkimuksessa oli siis jaettu suoraan paikkoja, ei kannatusprosentteja. Etukäteen arvioidulla 5-6 %:n äänikynnyksellä siis sekä demarit että keskusta romahtavat 4-5 % alaspäin eli noin 17-18 %:n kannatukseen ja vihreät singahtavat ennustetulla kahdella paikallaan yli 12 %:n. Ihmettelen, ettei kukaan tutkimuksen julkaisijoista kommentoinut näitä kannatusheilahteluita mitenkään.

Tilaustyönä teetetty vaaligallup kuulostaa jo lähtökohtaisesti kummalliselta, ja mielestäni Taloustutkimus Oy:n luotettavuus vaaligallupien tekijänä on vakavasti vaarassa. Ainakin omalta kohdaltani ne kymmensivuiset kyselyniput, joihin puoluesihteerin ominaisuudessa olen jotunut säännöllisesti vastailemaan saavat jäädä. Vieläköhän ennen vaaleja saadaan aito gallup-ennuste?

PS: Lisäys aamulla… eipä mennyt montaa tuntia ja jo tuli vallan toisenlainen Maaseudun tulevaisuuden tilaama mielipidetutkimus. Siinä KD+Perussuomalaisten liitolle lupaillaan 2 paikkaa. Vas ja Rkp tippuisivat pois EU-parlamentista. Vaalit ratkaisee se, ketkä saavat kannattajansa myös äänestämään.