Essayah: YK:n ihmisoikeusneuvoston oma työ on vailla uskottavuutta

Europarlamentaarikko Sari Essayah´n mielestä YK:n ihmisoikeusneuvoston asemaa ja menettelytapoja on vihdoinkin uskallettava kriittisesti arvioida. Neuvostolla voisi parhaimmillaan olla ratkaiseva rooli ihmisoikeuksien ja demokratian edistäjänä.

– Neuvoston työtä on leimannut kaksinaismoralismi, valikoivuus ja politisoituminen, sekä blokkiutuminen ihmisoikeuskysymyksissä. Kuvaavaa on, että neuvosto oli hyvin vähällä hyväksyä päätöslauselman Libyan edistymisestä ihmisoikeustilanteessa. Libyalle tunnustusta antavien maiden joukossa olivat mm. Iran, Pohjois-Korea, Egypti, Sudan ja Pakistan, Essayah totesi Strasbourgissa.
– Onko näitten maitten lausumisella jotakin painoarvoa, eikö nämä maat pitäisi seuraavaksi olla erottamassa ihmisoikeusneuvostosta? Jo se, että tällaista päätöslauselmaa edes harkittiin, kertoo siitä että kuinka pihalla kansainvälinen yhteisö on ollut, tai halunnut olla Libyan tilanteesta.

Ihmisoikeusneuvosto on viimeisten vuosikymmenien aikana antanut noin kaksi kolmasosaa tuomitsevista päätöslauselmistaan Israelista, joka kuitenkin on tuon Lähi-Idän alueen ainut demokratia, ja samanaikaisesti ihmisoikeusneuvosto on jättänyt huomioimatta naisten ja vähemmistöjen oikeuksien heikon aseman kaikissa ympäröivissä arabimaissa.
– Ihmisoikeusneuvoston oma työ on vailla uskottavuutta, ellei se muuta omaa työtänsä ja työskentelytapojansa, Essayah painotti.

Parlamentti keskusteli YK:n ihmisoikeusneuvoston 16. istunnon ensisijaisista tavoitteista ja vuoden 2011 arvioinnista sekä antoi asiasta oman päätöslauselmansa.