Essayah: Mieluummin lisää ”luottoluokitus” -meppejä

Europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) pitää Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin esitystä lisätä valtaa parhaan eli kolmen A:n luottoluokituksen omaaville maille oikeutettuna, mutta harmittelee johtopäätöksiä ja ehdottaa itse ”luottoluokitus”-meppejä.
– Nettomaksajamaiden äänen parempi kuuluminen talouspoliittisessa päätöksenteossa on aivan oikeutettu vaatimus, mutta Stubb käärii tämänkin esityksen federalistiseen pakettiin.

Stubbin mukaan euroalueen kuuden maan, joilla on kolmen A:n luottoluokitus, tulisi tiivistää talouspolitiikkansa yhtenäiseksi.
– Ajatus on outo. Tähän mennessä talouden ohjaukseen liittyvää lainsäädäntöä on kehitetty siltä pohjalta, että nimenomaan talouden vastuullinen hoito takaa päätösvallan pysymisen omissa käsissä ilman joutumista komission ohjaukseen. Nämä kuusi maata muodostaisivatkin federalistien tulevan liittovaltion ytimen, arvostelee Essayah.

Essayah´n mukaan Stubbin esitys kiinnittää kyllä huomiota aivan oikeaan ongelmaan eli nettomaksajien – ja saajien valtasuhteiden vääristymiseen. Essayah´n mukaan tämä vääristymä alkaa näkyä mm. Euroopan parlamentin päätöslauselmissa.
– Velkaantuneimpien jäsenmaiden mepit tulevat myös Saksaa lukuun ottamatta väkirikkaimmista maista ja muodostavat näin enemmistön eri poliittisissa ryhmissä. He ajavat innolla lisää yhteistä velkaa mm. eurobondien ja uusien rahastojen muodossa sekä kasvattamalla EU:n budjettia, toteaa Essayah.

Essayah´n mukaan tämä asetelma muodostaa jatkossa yhä suuremman haasteen, kun parlamentin kantoja talouspäätöksiin muodostetaan nettosaajien johdolla. Essayah muistutti, että parlamentissa on ollut esillä ajatus eurovaalien uudistamisesta mm. yleiseurooppalaisilla vaalilistoilla, jotka saattaisivat vääristää puolestaan pienten ja suurten jäsenmaiden valtasuhteita.
– Eurovaalien uudistamiseksi EU-parlamentissa on väläytelty varsin lennokkaita ajatuksia. Mieluummin heittäisin ajatuksena kehään, että seuraavissa EU-vaaleissa parhaimman luottoluokituksen saaneet maat saisivat lisäpaikkoja parlamenttiin – olkoot sitten vaikka kolmen A:n meppejä, esitti Essayah.