Sari Essayah: Parlamentti sai SEPA:an paljon parannuksia

”Euroopan talous säästää kymmeniä miljardeja euroja vuosittain, kun siirrytään yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPA:an”, iloitsee europarlamentaarikko Sari Essayah. Hän on johtanut Euroopan parlamentin työtä asetuksessa, joka määrittelee yhtenäiseen maksualueeseen siirtymisen ehdot.

Tänään tiistaina sekä pysyvien edustajien komitea, joka valmistelee neuvoston kokouksia, että Euroopan parlamentin talousvaliokunta hyväksyivät asiasta saavutetun neuvottelutuloksen. Parlamentin täysistuntoon asia tulee helmikuussa.

Euromaksualueeseen siirtyminen yksinkertaistaa ja helpottaa maksujen tekemistä niin kotimaassa kuin maksualueeseen kuuluvien maiden välillä. Maksut yhdeltä tililtä tai yhdelle tilille hoituvat jäsenmaissa ja niiden välillä aivan kuin kyseessä olisi kotimainen maksu. ”SEPA on sisämarkkinoiden tärkeä kärkihanke. Se tehostaa maksusektorin toimintaa, lisää kilpailua ja luo hyvät olosuhteet Euroopan laajuisille innovaatioille”, Essayah korostaa.

Parlamentin kannan mukaisesti määriteltiin yksi viimeinen SEPA:an siirtymisen päivä sekä tilisiirroille että suoraveloituksille: 1.2.2014 lähtien maksuliikenteessä tulee käyttää yhteisiä standardeja, kuten maksuliikenteen IBAN-tilinumeroja ja BIC-tunnuksia. Jotta sopeutumiseen olisi riittävästi aikaa, annettiin jäsenmaille mahdollisuuksia joustaa kahdella vuodella eräissä kysymyksissä. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi yritysten XML-tiedostomuotojen kohdalla.

Parlamentti sai etenkin kuluttajien eduksi monia parannuksia komission esitykseen. ”Kuluttaja voi ohjeistaa pankkinsa rajoittamaan suoraveloitukset tiettyyn summaan tai toistoväliin ja estämään suoraveloitusmaksut joillekin tileille tai rajoittamaan ne vain tietyille tileille. Pankeille saatiin myös velvollisuus tarkistaa muut kuin normaalisti toistuvat suoraveloitukset”, toteaa Sari Essayah.

Parlamentti sai myös läpi vaatimuksensa, että asiakkaan ei tarvitse enää kotimaisissa maksuissa antaa BIC-tunnusta, vaan se hoidetaan ilmaiseksi pankkien toimesta, kun asiakas antaa IBAN-tilinumeron. ”Vaatimus toimittaa BIC poistuu maiden välisistä euromaksuista vasta 1.2.2016, koska joissain maissa on vielä IBAN-tilinumeroita, joita ei kyetä yksiselitteisesti liittämään tiettyyn BIC-tunnukseen”, selvittää Sari Essayah.

Kuluttajille saatiin lisäksi mahdollisuus, jäsenmaan päätöksellä, jatkaa nykyisten tilinumeroiden käyttöä vielä pari lisävuotta. Pankki hoitaa silloin ilman lisämaksuja muunnokset IBAN:eiksi ja BIC:eiksi.

Jäsenmaiden välisessä maksuliikenteessä ei sallita 1.11.2012 jälkeen pankkien välisiä maksuliikenteen palvelumaksuja (MIF). ”Ranskalle, Portugalille ja eräille muille maille joissa näitä MIF:ejä vielä käytetään, oli tärkeä saada kansallinen poikkeus 1.2.2017 asti”, Essayah toteaa.

”Yli 50.000 euron maksuista ei enää mene erillistä palvelumaksua ja ne tulevat sujuviksi, kun turhista ilmoitusvelvollisuuksista voidaan luopua ja siirtyä parempiin maksutaseen tilastointimenetelmiin. Kaiken kaikkiaan parlamentti sai asetukseen paljon parannuksia”, toteaa Sari Essayah tyytyväisenä yli vuoden kestäneen urakan lopputulokseen.