Essayah: Arabimaiden naisia tuettava muutoksessa

Presidenttiehdokas, europarlamentaarikko (KD, EPP) Sari Essayah korostaa naisten asemaa arabikevään myllerrysten jälkeisessä kehityksessä.
– Muutoksen pysyvyys mitataan pitkälti siinä, minkälaisen aseman naiset Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän yhteiskunnissa saavat, Essayah arvioi Kristillisdemokraattien kehitysyhteistyöillassa Helsingissä.

Naiset olivat vahvasti mukana osoittamassa mieltä arabikadun barrikadeilla ja sosiaalisessa mediassa. Naisten asema ei kuitenkaan välttämättä pysyvästi parane, mikäli ääriliikkeiden äänenpainot voimistuvat.
– Olen syvästi huolestunut naisten oikeuksien kaventumisesta esimerkiksi Pohjois-Afrikan maissa. Erityisen hälyttävää on islamistipuolueen edustajien julkisuuteen antamat lausunnot esimerkiksi sharia-laista sekä moniavioisuuden palauttamisesta. Myös työttömyysongelman ratkaisuna on väläytetty naisten luopumista täysin työelämästä, Essayah kertoo.

Kehityksen suunta on uhkaava esimerkiksi Egyptissä, jossa muslimiveljeskunta ja ääri-islamistiset salafistit ovat saaneet murskavoiton vaaleissa. Muslimiveljeskunnan vaaliohjelmassa todetaan, että sharia-laki on puolueelle tärkein lähtökohta.
– EU-maiden olisi voimakkaasti ajettava naisten ja lasten oikeuksia tässä arabimaiden historiallisessa murrosvaiheessa. Pian voi olla jo liian myöhäistä.

Essayah`n mielestä EU:lla on nyt tuhannen taalan paikka vaikuttaa ulkopolitiikassaan yhteisellä äänellä. EU:n lähtökohtana tulee olla ihmisoikeusperustainen lähestymistapa arabimaiden kehitykseen. Arabimaissa tarvitaan laaja-alaista tasa-arvokulttuurin muutosta. Naisten tulee myös itse ymmärtää oma arvonsa ja sitä kautta pyrkiä näkyvämpään rooliin yhteiskunnassa ja politiikassa.