Essayah: Yhtenäinen euromaksualue välttämätön EU:n sisämarkkinoille

Parlamentti hyväksyi tiistaina lopullisesti yhtenäiseen euromaksualueeseen siirtymisen ehdot ja aikataulut. ”Kansalliset markkinat avataan kilpailulle ja maksaminen tulee halvemmaksi ja helpommaksi”, iloitsee asetuksen valmistelua Euroopan parlamentin puolesta vetänyt Sari Essayah (KD,EPP).

Komission julkaiseman vaikutusarvion mukaan Euroopan talous hyötyy SEPA:an (Single Euro Payments Area) siirtymisestä 123 miljardia euroa kuuden vuoden aikana. ”Nämä hyödyt tulevat olemaan vielä korkeammat, koska SEPA luo innovaatioille suotuisat olosuhteet. Esimerkiksi Suomessa tutkitaan jo mahdollisuutta yhdistää maksut reaaliaikaisesti ja automaattisesti yritysten kirjanpitoon”, selvittää Essayah.

Syntyvä yhtenäinen euromaksualue SEPA kattaa tällä hetkellä 32 eurooppalaista maata. SEPA-alueella kaikki maksut pankkitilille ja -tililtä tullaan tekemään aivan kuin ne olisivat kotimaisia maksuja; tullaan käyttämään yhdenmukaisia maksuviestejä ja kansainvälisiä pankkitilien numeroita IBAN:ta.

”SEPA:n vähittäinen toteutuminen avaa kansallisesti pirstoutuneet markkinat kilpailulle ja tehostaa maksusektoria. Yritysten ja yksilöiden ei enää tarvitse pitää useita pankkitilejä Euroopassa voidakseen hoitaa maksuasiansa eri maissa”, Essayah korostaa.

Suomessa on jo siirrytty SEPA:an, mutta muissa maissa on vitkuteltu. Koska SEPA:an siirtyminen on ollut hidasta, tällä asetuksella asetettiin siirtymiselle takaraja. Yksi parlamentin läpi saamista monista parannuksista komission alkuperäiseen esitykseen oli yksi yhteinen takaraja tilisiirroille ja suoraveloituksille: 1. helmikuuta 2014. Niissä jäsenvaltioissa, joiden valuuttana ei ole euro, tuo takaraja on 30.10.2016. Yhteinen takaraja helpottaa tiedotuskampanjoita ja muutokseen sopeutumista.

Essayah korostaa, että nimenomaan parlamentin vaatimuksesta kuluttajansuojaa parannettiin. Kuluttajat voivat rajoittaa suoraveloituksia asettamalla niille maksukaton tai tietyn toistovälin tai sallimalla vain tietyiltä yrityksiltä tulevat suoraveloituspyynnöt. Kuluttajien ei myöskään tarvitse enää antaa BIC:ä vaan IBAN riittää. Rajat ylittävissä maksuissa vapautus BIC:stä tulee voimaan kaksi vuotta SEPA:an siirtymisen takarajan jälkeen.

Maksupalveludirektiivi otetaan uudistettavaksi tänä vuonna ja komissio lupasi ottaa tutkittavaksi SEPA:n hallinnon. Nyt hallinto on pankkien yhteiselimen Euroopan Maksuneuvoston (EPC) käsissä. Parlamentti sai läpi myös muutoksen, jonka mukaan yli 50.000 euron maksut tulevat asiakkaille yhtä edullisiksi kuin pienemmät maksut. Parlamentti poisti pankeilta myös raportointivelvollisuuden isoista ulkomaanmaksuista, koska on tehokkaampiakin tapoja kerätä maksutasetietoja.

”Parlamentin ison salin keskustelussa SEPA sai lähes yksimielisen tuen ja paljon kiitoksia, sillä se on välttämätön EU:n sisäisille markkinoille. Se tarjoaa suuria taloudellisia etuja. Pidän sitä yhtenä harvoista hyvistä uutisista koskien euroa ja unionia tässä nykyisessä tilanteessa”, sanoo Sari Essayah.

Lainsäädäntöpäätöslauselma hyväksyttiin äänin 635 puolesta, 17 vastaan, 31 tyhjää.