Essayah tyytyväinen: EU-parlamentti päätyi vastustamaan dieselin veroedun asteittaista poistamista

”Neutraalin” energiaverotuksen ei pitäisi häivyttää dieselin veroetua bensiiniin nähden, Euroopan parlamentti totesi energiaverouudistusta koskevassa äänestyksessä torstaina. Komissio ehdottaa, että useissa maissa käytössä oleva dieselin veroetu pitäisi pitkällä aikavälillä poistaa.
Parlamentin ei-sitova päätöslauselma hyväksyttiin äänin 374 puolesta, 217 vastaan ja 73 tyhjää. Päätöslauselma on suositus neuvostolle, jonka on päätettävä mahdollisista muutoksista yksimielisesti.

Europarlamentaarikko Sari Essayah on tyytyväinen siihen, että hänen talousvaliokunnassa esittämänsä muutosesitys oli lopulta pohjana sille, että diesel ammattikäytössä voidaan tulevaisuudessa aina jättää erilaisen verotuskohtelun piiriin. Essayah`n muutosesitys hävisi talousvaliokunnassa, mutta oli kuitenkin pohjana mietinnön tekijän Astrid Lullingin muutosesitykselle täysistunnossa ja koko EPP-ryhmä asettui sitä tukemaan.
– Suomessa on pitkät etäisyydet, ja oli tärkeä varmistaa, että ammattimaiset kuljetukset eivät merkittävästi kallistu ja teollisuudellemme ei tule suuria lisäkustannuksia. Oli myös tärkeä saada säilytetyksi dieselin veroetu ylipäätään, toteaa Sari Essayah.

Komission näkemyksen toteutuminen nostaisi Suomessa dieselin hintaa parikymmentä prosenttia ja aiheuttaisi käyttövoimaveron poistamisesta huolimatta kuljetusyrityksille jopa 300 miljoonan euron lisäkustannukset.
– Liikenneyhteyksien näkökulmasta katsottuna Suomi on kuin saari; meille tuonti ja vienti ovat kallista eikä kaikkia kuljetuskustannuksia voi leipoa sisään tuotteiden hintoihin. Niinpä komission ehdottaman energiaverouudistuksen yhtenä tavoitteena oleva sisämarkkinoiden kilpailuneutraliteetti ei toteutuisi, vaan pitkien välimatkojen maille verohelpotusten poisto nostaisi rajusti kustannuksia ja olisi lisärangaistus sijainnista. Dieselin verorasituksen nousu laskisi myös joukkoliikenteen matkustajamääriin, eikä mitenkään edistäisi EU:n ilmasto- ja liikennepoliittisia tavoitteita, Essayah muistuttaa.