Essayah: Rahoitusmarkkinaverolla ei verotusoikeutta EU:lle

Europarlamentaarikko Sari Essayah (kd) ihmettelee, ettei Suomessa käytävässä keskustelussa mahdollisesta rahoitusmarkkinaverosta puhuta veron käyttötarkoituksesta.

– Suomen tulee lähipäivinä ottaa kantaa rahoitusmarkkinaveroon, joka ei kuitenkaan tule toteutumaan EU:n laajuisena, vaan Saksan ja Ranskan ehdotuksesta ns. tiivistetyn yhteistyön kautta pienemmässä jäsenmaiden joukossa. Rahoitusmarkkina veron periaate arvopapereiden kaupankäyntiverona on sinällään kannatettava, mutta näin ei tule luoda EU:lle verotusoikeutta.  Veron käyttötarkoituksesta ei puhuta, vaikka sekä komission taustapapereissa että Euroopan Parlamentin mietinnössä siitä kaavaillaan omia varoja Euroopan Unionin budjettiin. Tämä on torjuttava, totesi Essayah.

 

– Olisi myös ongelmallista, mikäli jäsenmaalla ei saisi olla kilpailevia varainsiirtoveroja, jolloin Suomen valtio menettäisi monta sataa miljoonaa omasta budjetista asunto- ja kiinteistökauppojen varainsiirtoveron tuottoa. Integraatio on talouskriisin oloissa paljon nopeampaa ja menossa syvemmälle kuin pelkin poliittisin askelin olisi ikinä tapahtunut. Verotusoikeudella spekulointi on tästä oiva esimerkki, summaa Essayah Toivakan KD-osaston 40-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa.