Essayah tyytyväinen EU-Israel -sopimuksen hyväksymisestä: ”Eurooppalaiset potilaat voittivat”

Europarlamentaarikko Sari Essayah (kd) on tyytyväinen Euroopan parlamentin tiistaiseen äänestystulokseen, jolla parlamentti antoi vihdoin kahden vuoden vetkuttelun jälkeen suostumuksensa EU:n ja Israelin välisen kumppanuussopimuksen lisäpöytäkirjan eli ns. ACAA-sopimuksen hyväksymiselle. Sillä helpotetaan israelilaisten lääketuotteiden pääsyä EU:n markkinoille.

– Eurooppalaiset potilaat ovat nimenomaan ne, jotka tässä voittavat, Essayah kiteyttää päätöksen merkityksen.

Täysistuntoäänestyksessä EPP-ryhmän esittämää linjaa tuki 379 edustajaa, 230 oli vastaan ja 41 äänesti tyhjää. Ryhmäpäätöksen sopimuksen voimaantulon vastustamisesta olivat tehneet vasemmistoryhmät, liberaalit ja vihreät, mutta niistä siirtyi yksittäisiä edustajia tukemaan EPP:n linjaa. Näiden ryhmien mielestä sopimus voitaisiin tulkita siten, että EU:n ja Israelin suhteiden vahvistaminen tilanteessa, jossa Lähi-idän rauhanprosessi on pysähdyksissä, on vääränlainen tuen signaali Israelille.

Täysistuntokeskustelussa Essayah muistutti, että sopimuksen tekemisen edellytyksenä on se, että Israel on saattanut EU:n säännöstöt osaksi omaa kansallista lainsäädäntöään. ACAA-sopimuksen neuvottelu sisältyy jo vuonna 2004 Euroopan naapuruuspolitiikan puitteissa tehtyyn EU–Israel-toimintasuunnitelmaan.

– Kokonaistaloudelliset vaikutukset ovat EU:n kannalta positiivisia. Sopimuksen piiriin kuuluvien lääketuotteiden kaupan arvo EU:n ja Israelin välillä on ollut lähes miljardi euroa.

– Toivoisin, että voisimme useammallakin alalla tehdä yhä enemmän yhteistyötä EU:n ja Israelin välillä, koska tämä todellakin hyödyttäisi molempia osapuolia, Essayah totesi.