Essayah vetoaa Cronbergiin meppien Iranin matkan peruuttamiseksi

Europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) pitää vastuuttomana, että Euroopan parlamentti on päättänyt lähettää Iran-delegaation huomenna 27.10. viralliselle vierailulle Iraniin. Meppivaltuuskunnan viikon vierailuohjelmaa isännöi Iranin nykyhallinto. Sen aikana on tarkoitus tavata henkilöitä, jotka ovat vastuussa vakavista ihmisoikeusrikoksista. Viime maanantaina maassa hirtettiin 10 henkilöä.

– Tällainen vierailutoiminta on erittäin vahingollista. EU-maiden edustajien tapaamiset Iranin nykyhallinnon kanssa ja niiden uutisointi maan johdolle suotuisalla tavalla kannustaa jatkamaan ihmisoikeusrikkomusten, sorron ja fundamentalismin tiellä. Toisaalta se viestittää maan henkensä uhalla toimivalle oppositiolle, ettei EU:ssa ymmärretä tilanteen vakavuutta ja tueta oppositiota sen tärkeässä työssä muuttaa Iranin nykypolitiikkaa, Essayah toteaa.

Europarlamentaarikko Tarja Cronbergin (vihr) johtaman Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan matka on aiheuttanut parlamenttiryhmissä suurta vastustusta. Valtaosa valtuuskunnan jäsenistä on kieltäytynyt osallistumasta siihen. Euroopan kansanpuolueen (EPP) ohella myös konservatiiviryhmä ECR ja Euroopan Vapaiden demokraattien ryhmä (EFD) ovat tuominneet matkan selkeästi. Matkan toteutumista ovat ajaneet sitkeästi Vihreät Cronbergin johdolla. Essayah vetoaa Cronbergiin, jotta matka viime hetkellä peruttaisiin.

Äskettäin EU:n ulkoasiainneuvosto päätti nopeasti lisätä Iran-pakotteita. Ministerit totesivat olevansa yhä enemmän huolissaan Iranin ydinohjelmasta ja patistivat Irania noudattamaan kaikkia kansainvälisiä velvoitteitaan. Myös YK:n turvallisuusneuvosto harkitsee sanktioiden lisäämistä, koska Iran ei ole noudattanut päätöslauselmia ja keskeyttänyt rikastusteknologiaohjelmaansa.

Iranissa teloitetaan ihmisiä kiihtyvällä tahdilla. YK:n tietojen mukaan opposition tukijoiden ja vähemmistöjen tilanne maassa tulee jatkuvasti vaikeammaksi. Amnesty Internationalin mukaan tämän vuoden aikana on teloitettu virallisten tietojen mukaan jo 344 henkilöä. Koska tilastoista puuttuvat kaikki pimeät teloitukset, on todellinen luku paljon suurempi.