Essayah: Korttimaksujen kustannukset alas

Maksukorttien kustannuksia kauppiaille ja asiakkaille on alennettava, linjaa Sari Essayah. Hän vastasi parlamentin suurimman ryhmän, EPP:n puolesta Euroopan parlamentin tiistaina hyväksymästä mietinnöstä, jossa vedettiin linjaa kortti-, kännykkä- ja nettimaksuihin.

Kauppias maksaa jokaisesta korttimaksusta pankilleen korvauksen, joka vaihtelee kymmenestä sentistä useaan euroon.  Kuluttaja ei näitä maksuja huomaa, koska ne on sisällytetty tavaroiden hintoihin. Sekä kuluttajan että kauppiaan maksutaakka kevenee, mikäli komissio antaa lähiaikoina uusittavassa maksupalveludirektiivissään parlamentin tänään vaatimat esitykset.

– Nykykäytännöllä tuetaan kalleimpia maksukortteja, sillä ottaessaan yhden maksukortin käyttöön, kauppiaan on pakko hyväksyä saman korttiryhmän kalliimmat kortit. Parlamentin hyväksymän linjauksen mukaan tämä kytkös puretaan ja kauppias voi kieltäytyä kalleimmista korteista, iloitsee Essayah.

Euroopan parlamentti velvoittaa komission myös tekemään tutkimuksen lisämaksuista. Esimerkiksi lentoyhtiöt saattavat periä itse maksutapahtumasta huomattavia lisämaksuja, joko kiinteästi tai lipun hintaan sidottuna prosenttiosuutena.
– Itse maksutapahtuman kustannusten on vastattava sitä, mitä lentoyhtiö maksaa pankilleen maksun välittämisestä, sanoo Essayah.  Hänen asiaa koskeva muutosesitystensä hyväksyttiin parlamentin kannaksi.

Essayah valmisteli parlamentin mietinnön, joka koski yhtenäisen euromaksualueen SEPA:n aikaansaamista.
– Nyt meidän on saatavat aikaan yhteinen maksualue myös korteilla, internetissä tai matkapuhelimella maksettaessa, hän linjaa.

– Kuluttajan on voitava maksaa kaikkialla Euroopassa yhtä helposti ja turvallisesti kuin kotimaassaan. Euroopan talous saattaa hyötyä satoja miljardeja euroja, kun tulevaisuudessa kortti-, netti- ja kännykkämaksut tulevat edullisemmiksi. Tämä on olennaista sisämarkkinoiden onnistumiselle, korostaa Essayah.