Essayah tyytyväinen: EP:n työllisyysvaliokunta hyväksyi Salon tuen globalisaatiorahastosta

Europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) on tyytyväinen siitä, että Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaalivaliokunta hyväksyi tänään lähes yksimielisesti lausuntonsa komission esityksestä, jonka myötä Salo on saamassa 5,3 miljoonan euron tuen Euroopan globalisaatiorahastolta. Essayah on valiokunnan ainut suomalainen varsinainen jäsen.

Asia tulee vielä Euroopan parlamentin täysistunnon käsittelyyn. Tuella on tarkoitus auttaa Nokia Oyj:n Salon tehtaalta irtisanomia 1000 työntekijää työllistymään uudelleen.

– Salon seutu on saanut kokea globaalin talouden niin ylä- kuin alamäetkin. Valiokunnan lausunnossa todetaan aivan oikein, että Salon seudulla työllisyystilanne on ollut erittäin riippuvainen Nokiasta. Komissio on arviossaan todennut, että kaupungin työttömyysaste saattaa nousta jopa noin 15-17 prosenttiin tämän vuoden loppuun mennessä.

– Olen myös tyytyväinen siihen, että valiokunta lausunnossaan totesi toimenpidepaketin irtisanotuille työntekijöille sisältävän hyvin monipuolisesti erilaisia tukitoimia, kuten tukea yrittäjyyden aloittamiseen. Valiokunta tosin pyysi komissiota selvittämään, missä määrin Nokia Oyj itse tukee irtisanottuja työntekijöitä.

Myös ministerineuvosto käsittelee esitystä parhaillaan. Päätösten tulisi olla toimeenpanovalmiina vuoden loppuun mennessä. Suomen valtion on tarkoitus rahoittaa lisäbudjetilla puolet yhteensä 10,6 miljoonan euron toimenpidepaketista.

Samassa yhteydessä valiokunta puolsi 2,9 miljoonan euron tukea Romanialle Nokian siellä tekemien irtisanomisten vuoksi. Molemmissa tapauksissa irtisanomiset johtuvat tuotannon ja myös tuotekehityksen siirtämisestä Euroopasta Aasiaan lähelle kasvavia markkinoita.

Suomi on saanut rahaa globalisaatiorahastosta vain yhden kerran aiemmin. Parhaillaan valmistellaan toista hakemusta, joka koskee Nokian ja sen alihankkijoiden irtisanomisia eri puolilla Suomea.