Essayah: Parlamentin maatalouspäätökset huomioivat Suomen olosuhteet

Suomen edut menivät hyvin läpi Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan äänestyksissä.
– Tärkeimmät tekemämme muutosesitykset hyväksyttiin, europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) kertoo tyytyväisenä.
– Turvemaiden kyntökielto poistettiin. Jos se olisi mennyt läpi, kuten komissio esitti, suomalainen viljelijä ei olisi enää voinut raivata uutta peltoa, eikä turvata tilansa tulevaisuutta siltä osin.

Parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi Essayah´n yhdessä eräiden muiden suomalaismeppien kanssa allekirjoittamista esityksistä Suomea helpottavia lievennyksiä niin sanottuihin viherryttämisehtoihin.
– Suomen karuissa oloissa on monella tilalla tyydyttävä nurmen viljelyyn. Jos tilan tuotantopinta-alasta nurmea ja laidunta on yli 75 prosenttia, se riittää myös parlamentin päätöksen mukaan täyttämään viherryttämisvaatimuksen, Essayah toteaa tyytyväisenä valiokunnan äänestystuloksesta.

Usean viljakasvin viljelykiertoa ei vaadita eteläisintä Suomea lukuun ottamatta. Raja kulkee entisen pohjoisen tuen määritelmän mukaista 62 leveyspiiriä pitkin Seinäjoki-Jyväskylä-Joensuu linjaa. Tämä osoittaa ainakin osittaista ymmärtämystä Suomen pohjoisille olosuhteille.
– Suomalaiselle sokerinviljelylle saatiin myös jatkoaikaa. Suomen oma sokerintuotanto on nyt turvattu ainakin vuoteen 2020 saakka, Essayah toteaa.

Seuraavaksi valiokunnan mietinnöt käsitellään Strasbourgin täysistunnossa maaliskuun alussa, jolloin saadaan koko parlamentin kanta EU:n maatalousuudistuksesta. Tämän jälkeen asia menee parlamentin ja neuvoston yhteisneuvotteluihin.