Maataloudelle uudet EU-linjaukset

EU-linjaukset EU:n maataloustuet ja tukimääräykset ovat erittäin ratkaisevia suomalaisen maatalouden jatkuvuudelle ja kannattavuudelle. EU:n maatalouspolitiikan lehti kääntyy kuluvan vuoden lopulla. Seitsemäksi vuodeksi laadittava yhteinen maatalouspolitiikan säännöstö ja EU:n maatalousohjelma elää nyt viimeistä voimassaolovuottaan.

Uusien säännösten on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta. Uudistus kuitenkin myöhästyy näillä näkymin vuodella. Työn alla oleva maatalouspolitiikan uudistusesitys etenee oletettua hitaammin ja on nyt Euroopan parlamentin käsittelyssä.

Suomalainen maatalous on nykyisenä EU-aikana osa EU:n maataloutta. EU:n maataloustuet ja tukimääräykset ovat erittäin ratkaisevia suomalaisen maatalouden jatkuvuudelle ja kannattavuudelle. Maatalous on niitä harvoja politiikan sektoreja, jotka ovat nykyään yksinomaan EU:n yhteisessä toimivallassa.

Puhtaasti kansallista maatalouspolitiikkaa ei ole, sillä kansallisestikin maksettavat tuet on hyväksytettävä komissiossa.

– Niinpä parhaillaan meneillä oleva uudistus on meillekin äärimmäisen tärkeä, europarlamentaarikko Sari Essayah selventää suomalaisen ja EU:n maatalouspolitiikan yhtäläisyyksiä.

Lue lisää artikkelista Maataloudelle uudet EU-linjaukset KD-viikkolehti 24.1.2013