Essayah paljasti: NL:n vankileirien kuvaus Laogai-museoon

Europarlamentaarikko Sari Essayah paljasti äskettäin Washingtonin Laogai-museossa Turussa asuvan juutalaisen taiteilijan Michael Rogatchin öljyvärimaalauksen ”Vuosi 1953”.

Teos kertoo taiteilijan muistoista Stalinin vankileireiltä, joissa hänen perheensä oli joutunut elämään. Maalaus on kunnianosoitus kaikille totalitarismin alla eläneille. Inna ja Michael Rogatchin Säätiö lahjoitti teoksen Kiinan heikoista ihmisoikeuksista kertovalle museolle. 

Laogai museon perustaja ja johtaja Harry Wu totesi, että Kiinan kommunistisesta sortokoneisto on vahvasti Neuvostoliiton totalitaarisesta hallinnon inspiroima.
– Ei ole sattumaa, että museossa tuodaan esille Kiinan työleirien ohella myös NL:n ja natsileirien elämää. Ne kaikki ovat pahuuden perikuvia, Harry Wu kiteytti. Hän itse on viettänyt 19 vuotta Kiinan työleireillä.

– Toivomme, että mahdollisimman pian Kiinan vankileirit häviävät, aivan kuten entisiset NL:n Gulag-leirit, Sari Essayah totesi puheenvuorossaan.

Sari osallistui 7.2.2013 tervehdyspuheen pitäjänä ja julkistajana Laogai -museossa Washington D.C:ssä pidettävään juhlatilaisuuteen, jossa luovutettiin lahjoituksena Turussa asuvan taiteilijan Michael Rogatchin taideteos tälle Kiinan ihmisoikeuksien edistämiseen keskittyneelle museolle.

– Kunnialliset ihmiset, jotka vaalivat ihmisarvoa, näkevät ihmisoikeustilanteen Kiinassa sellaisena kuin se on, kun taas toiset ihmiset etsivät sieltä lähinnä halpaa työvoimaa. Siinä on iso ero, totesi säätiön puheenjohtaja Inna Rogatchi.

Kuvassa edessä Sari Essayah vierellään Inna ja Michael Rogatchi, oikealla museon perustaja Harry Wu. Kuva: Inna ja Michael Rogatchin Säätiö