Kypros-soppa kiehuu

Kyproksen tukipaketti ehtoineen on herättänyt kummastusta ympäri Eurooppaa. Veronkierrosta ja rahanpesusta juhlapuheissa huolestunut EU on valmis kippaamaan 10 miljardia maahan, jossa molemmat toimialat rehottavat. Kun maan pankkisektorin koko on kahdeksankertainen kansantuloon nähden, niin herätyskellojen pitäisi soida.

Viime syksynä aloitetusta pankkikohtaisesta erityistilintarkastuksesta ei ole annettu tietoja julkisuuteen, vaikka tulokset valmistuivat jo tammikuussa. Jotain voi kuitenkin päätellä pankkien taserakenteesta tukipaketin ehdoksi sorvatusta ”sijoittajavastuusta”. Valtiovarainministeriön julkisuuteen saattamassa kysymys-vastaus-setissä kerrotaan, että muiden maiden pankeista poiketen Kyproksen pankit ovat rahoittaneet toimintansa pääosin talletuksille ja muuta rahoitusta on suhteellisen vähän. ”Talletuksista kannetaan maksu, koska muita sijoittajien varoja ei ole riittävästi”.

Tämä herättää kyllä miettimään, miten maan pankit ovat mahtaneet noudattaa pankkien vakaavaraisuutta valvovia Basel-säännöksiä, jos tilanne on tämä? Ja toisaalta, kuinka on mahdollista, että talletussuojaa nauttiville pankkitalletuksille voidaan osana tukipakettia yht’äkkiä säätää vero tilanteessa, jossa pankkeja uhkaa maksukyvyttömyys?  Päätöstä pyrittiin valtiovarainministerien puhelinkokouksessa vielä parsia tuomalla osin vapautuksen, osin loivemman progression direktiivin suojaa nauttiville alle 100 000 euron talletuksille, mutta Kyproksen parlamentti päätti silti hylätä tukipaketin. Uutiskuvat kertovat pankkiautomaateilla tungeksivista kansalaisista, jotka pyrkivät nostamaan rahojaan ulos ennen veroraippaa.

Sijoittajavastuun mukaisesti pankkien osakkeiden omistajat menettävät kyllä omistuksensa, mutta Kyproksen-tukipaketin yhteydessä EU esittelee siis uuden vastuunkantajan eli pankkien tallettajat. Periaatteellisesti kysymys on iso: talletussuojan murtaminen pankkien maksukyvyttömyyden uhatessa. Tietysti näissä tukipakettisopissa tämä ei ole ensimmäinen kerta kun EU rikkoo omia sääntöjään lähtien perussopimuksista, joissa alun perin kiellettiin toisten maiden tukeminen. Pankkitalletuksiin koskeminen lienee vain loogista jatkoa tällä tiellä.

Keskustelua on herättänyt myös se, miten ”tallettajavastuu” tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa esim. talletuspakoon maista, jotka ovat vaarassa joutua eritysmenettelyihin.  Tämä kun ei jääne viimeiseksi tukipaketiksi, sillä millään solidaarisuudella ei sidota maita niin tiukasti yhteen kuin isolla velalla.

Kyproksen parlamentin hylättyä tukipaketin jäljelle jää muutama vaihtoehto. Iltalypsyä tukipaketin ehdoista, tuen etsiminen muualta tai ero eurosta. Neuvottelut Venäjän kanssa ovat käynnissä ja energiajätti Gazpromia saattavat Kyproksen edustan maakaasuesiintymät kiinnostaa tuen ehtona.  Kun julkinen salaisuus on, että venäläinen raha on sopan keittänyt, niin parasta olisi se heidän toimestaan myös lusikoida alas.

Kommentteja kirjoituksesta (4)

 1. Markus sanoo:

  Nyt kun vielä saataisiin Suomi pois tästä sopasta. Minä en saanut vaikuttaa Eu:hun liittymiseen ja vaadin nyt kansanäänestystä Eu:sta irrottautumiseen.

 2. Suomen sijoittajilla On tileillä yli – jostakin sain tiedon – yli 60 miljardia euroa riihikuivaa rahaa?

  Kymmenen prosenttia siitä On kuusi miljardia ja jos se sijoitettaisiin tuottavasti Suomen tarpeisiin, ei budjettivajetta olisi lainkaan – vähään aikaan…

  Siitä vaan verosuunnittelijat toimeen? Pystyttiinhän sitä Kyprroksenkin tapauksessa päättämään… Miksi ei siis Suomessa pystyttäisi?

  Utelee…

 3. Keijo Kinnunen sanoo:

  Jokainen lienee ymmärtänyt, että kun yksityiset keskimäärin ovat rikastuneet, On valtion pitänyt ottaa lainaa budjetin tasapainoittamiseksi jo monta vuotta?

  Ko. kehitys On jatkunut jo usean vuoden ajan…

  Olen sitä mieltä, että valtio voisi ottaa vaikkapa lainaa yksityisiltä sopivaa, pientä korkoa vastaan… Oli se sitten ’ryöväystä’ mitä varsinkin kyprosalaiset tuntuvat toteavan, mutta myös suomalaiset jotka niin myös tuntuvat olettavan…

  Kaikkein suurin Ongelma onkin se, että mihin helskuttiin valtio voisi sijoittaa tuottavasti ko. lisän jonka se saisi ryöväämäällä kymmenen prosenttia tileiltä?

  ”Kannettu vesi ei kaivossa pysy.”

  Siksi katson tulevaisuusriihen – tänään – velvollisuuden olevan yksinomaan se, että nykyinen suuntaus saadaan katkaistua ja terve valtiontalous kunniaan?
  Ettei pudottaisi kuin ’Eno’ veneestä.

  K.K.

  PS. Ongelmaksi väitetään se, että talletussuoja On niin kattava jotta, jotta
  Sanonpahan vaan, että kyproslaisetkin joutunevat taipumaan selvien tosiasioden edessä… Toivon, että niin teksisi valtioneuvostokin ennakoiden ettei kävisi ajan kanssa kuin Kyproksessa On tällä hetkellä…

 4. Summer Joyner sanoo:

  Viime syksynä aloitetusta pankkikohtaisesta erityistilintarkastuksesta ei ole annettu tietoja julkisuuteen, vaikka tulokset valmistuivat jo tammikuussa. Jotain voi kuitenkin päätellä pankkien taserakenteesta tukipaketin ehdoksi sorvatusta ”sijoittajavastuusta”. Valtiovarainministeriön julkisuuteen saattamassa kysymys-vastaus-setissä kerrotaan, että muiden maiden pankeista poiketen Kyproksen pankit ovat rahoittaneet toimintansa pääosin talletuksille ja muuta rahoitusta on suhteellisen vähän. ”Talletuksista kannetaan maksu, koska muita sijoittajien varoja ei ole riittävästi”.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.