Opiskelijaliikkuvuus ei lainarahalla parane

Europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) tukee opiskelijajärjestöjen kielteistä kantaa Erasmus-lainatakuujärjestelmään. Kansallisten opintotukijärjestelmien päälle rakennettavalla korkeakouluopiskelijoiden lainatakuujärjestelmällä ei hänen mukaansa pyrkimyksistä huolimatta tee maisterivaiheen vaihto-opinnoista houkuttelevampia. Essayah kertoi näkemyksistään Helsingin Eurooppanuorten aamiaistilaisuudessa 1.3.

– Eurooppalaiset opiskelijajärjestöt, kuten 11 miljoonaa opiskelijaa edustava European Students’ Union ilmaisivat Euroopan Parlamentissa vieraillessaan pettymyksensä siihen, ettei heitä kuultu hankkeen valmisteluvaiheessa. Opiskelijoiden yhteinen huoli on, että Euroopan Investointipankin tuella toteutettava liikepankeista haettavan lainan lainatakuujärjestelmä syrjäyttää vähitellen nykyisellään noin 250 euroa/kk Erasmus-apurahan ja kiihdyttää opiskelijoiden velkaantumista epävarmassa talous- ja työllisyystilanteessa.

– Jäsenvaltioita tulisi pikemmin kannustaa kehittämään kansallisia opintotukijärjestelmiään ja niiden liikkuvuutta kansainvälisiin opintoihin. Olisi järkevämpää, että maisterivaiheen lainatakuujärjestelmään suunnitellut rahat yli 700 milj. euroa käytetään apurahajärjestelmien vahvistamiseen tai luomiseen mieluummin kuin liikepankkien lainasaamisten varmistamiseen, summasi Essayah.

– Suomalaiset opiskelijajärjestöt ovat kiinnittäneet erityistä huomiota liikkuvuusmahdollisuuksien laajentamiseen aiemmin aliedustetuille ryhmille, kuten alemman sosioekonomisen taustan omaaville opiskelijoille sekä perheellisille ja vammaisille opiskelijoille, mikä on erittäin kannatettavaa, Essayah totesi.

Ei vielä kommentteja

Ei vielä kommentteja, voit jättää viestin alla olevalla lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.