Essayah huolissaan: EU:n ruoka-apusopu mutkistunut

Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaalivaliokunnan ja EU:n neuvoston kannat ruoka-avun jatkosta ovat nyt pahasti levällään.

– Riittävä määrävähemmistö neuvostossa on löytynyt kaatamaan koko esityksen. Nyt tarvitaan kompromissihalukkuutta ja realismia. Muutoin koko EU:n ruoka-avun jatko vaarantuu, totesi europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP).

– Europarlamentissa eli hetken kompromissi ohjelman vapaaehtoisuudesta jäsenmaille, mutta se kaatui maanantai-iltana valiokunnan äänestyksessä. Lisäksi enemmistö halusi palauttaa avun 4,5 mrd:n tasolle, mutta jättäisi jäsenmaiden päätettäväksi ruuan ja/tai tavara-avun valinnan, Essayah kertoi.

EU:n nykymuotoinen ruoka-apu lakkaa vuoden vaihteessa, ja tilalle on tulossa komission esittämä uusi vähävaraisimpien rahasto. Muutos oli pakko tehdä, sillä EU-tuomioistuin määräsi, että entisen muotoinen apu oli mahdollista jakaa vain interventiovarastoihin kerätyistä maataloustuotteiden ylijäämistä. Varastojen ollessa tyhjillään ulkopuolisia ostoja ei sallittu.

EU-komissio esitti pakkoraossa kehyskaudelle 2,5 mrd:n vähävaraisimmille suunnattua rahastoa, josta elintarvikkeiden lisäksi jaettaisiin muutakin tavara-apua. Neuvostossa esitys tyrmättiin 9 jäsenmaan toimesta, mikä estävänä määrävähemmistönä riittää kaatamaan koko hankkeen. Nämä maat kuten Saksa ja Ruotsi eivät ole tähänkään mennessä apua jakaneet. Suomi on valmis jatkamaan, mutta haluaa rajoittaa avun elintarvikkeisiin.