Essayah iloitsee: Heikki Huttunen sai vuoden Euroopan kansalaispalkinnon

Europarlamentaarikko Sari Essayah iloitsee Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) pääsihteeri Heikki Huttusen valinnasta Euroopan kansalaispalkinnon saajaksi. Joka vuosi yksi tai kaksi kansalaista tai yhteisöä jokaisesta jäsenmaasta saa tunnustuksen esimerkillisestä toiminnasta yhteisymmärryksen rakentamiseksi. Tänä vuonna palkinnon sai Huttusen ja SEN:n lisäksi Kuoreveden nuorisoseura Nysä ry.

Sari Essayah esitti Huttusta palkinnon saajaksi vedoten hänen ansioihinsa SEN:n pääsihteerinä ja muissa kansainvälisissä projekteissa. Palkinto annettiin samalla tunnustuksena Suomen Ekumeenisen Neuvoston työlle.

Ekumeenisen vastuuviikon uskonnonvapaus-teema 2011-2012 tavoitti 1,7 miljoonaa kansalaista. SEN koulutti noin 20 uskonvainojen takia Suomeen tullutta pakolaista vierailemaan ja kertomaan itsestään tilaisuuksissa. Eri kristillisten kirkkokuntien jäsenten lisäksi mukana oli juutalaisia, muslimeja sekä baha’i- ja falung gong -uskontojen edustajia.

Rovasti Heikki Huttunen on puheenjohtaja kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteyttä edistävässä Filoksenia ry:ssä, joka ylläpitää Trapesa-toimintakeskusta Espoossa. Huttunen edistää eri uskontojen kannattajien yhteistyötä myös vastaperustetun Uskot-foorumin ja kansainvälisten verkostojen kautta. Lapsen oikeutta uskonnonopetukseen SEN ajaa yhteistyössä islamilaisten ja juutalaisten kanssa.

Heikki Huttusen työllä on vahva eurooppalainen ulottuvuus. Uskonnonvapaus- ja maahanmuuttoasioissa Huttunen tekee yhteistyötä eurooppalaisten kumppanien kanssa, kuten Churches’ Commission for Migrants in Europe ja kirkolliset tahot Italiassa, Saksassa, Kreikassa, Moldovassa, Romaniassa ja Pohjoismaissa.

Huttunen toimii yhteistyössä Euroopan Kirkkojen Konferenssin ”Kirkko ja yhteiskunta” -komission kanssa. Hän osallistuu Pohjolan ja Baltian kirkkojen ja ekumeenisten toimijoiden verkostoihin monenlaisten kirkollisten ja yhteiskunnallisten asioiden edistämiseksi. Hän edustaa Suomen ortodoksista kirkkoa Kirkkojen Maailmanneuvoston keskuskomiteassa.

– Huttunen on myös vahva kirkollinen vaikuttaja ja erityisesti iloitsen siitä, että kristittyjen yhteyden edistäminen saa näin tunnustusta, kiittää Sari Essayah.