Essayah ei innostu eurooppalaisesta työttömyysturvasta

Europarlamentaarikko Sari Essayah kertoi haastattelussaan Porin SuomiAreenalla 18.7.2013, että hän ei innostu EU:n komission kaavailemasta eurooppalaisesta työttömyysturvasta. EMU:n eli talous- ja rahaliiton sosiaalisesta ulottuvuudesta puhuminen on kiihtynyt sitä mukaa kun kriisi Etelä-Euroopan maissa syvenee ja ensi kevään Euroopan Parlamentin vaalit lähestyvät.

Essayahin mukaan paradoksaalista tilanteessa on, että verorahoitteinen sosiaalipolitiikka ja työttömyysturvajärjestelmät kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan, mutta silti EU:lta halutaan toimenpiteitä. Monien kriisimaiden järjestelmät ovat osoittautuneet toimimattomiksi ja mm. Euroopan sosiaalirahaston varoja vaaditaan yhä enemmän mm. nuorisotyöttömyyden hoitoon.

Pisimmälle viety esitellyistä malleista lähtee Essayahin mukaan siitä, että työntekijä maksaa kansallisen työttömyysturvajärjestelmän kautta merkittävän osan maksustaan eurooppalaiseen rahastoon, josta sitten työttömyyden kohdatessa korvattaisiin osa työttömyysturvasta.

Essayahissa malli herättää monenmoisia kysymyksiä. Palkkataso ja järjestelmien rakenne vaihtelevat maasta toiseen, samoin työttömyysturvan hallinnointi. Suomessa ammattiliitot ja työnantajat tuskin innostuvat mallista, jossa he hoitaisivat byrokratian ja valtaosa varoista välitettäisiin eurooppalaiseen rahastoon. Kuka tulevaa rahastoa hallinnoisi ja millaista sijoituspolitiikkaa siltä edellytettäisiin, Essayah kysyy.

Essayh kertoi myös vastustavansa EU:n liittovaltiokehitystä, eikä kannata eurobondeja eikä EU:n verotusoikeutta. Essayah haluaakin herättää Suomessa keskustelua EU:n tulevaisuudesta ja mihin suuntaan EU:ta tullaan kehittämään. Tämänlaista keskustelua käydään tällä hetkellä mm. Britanniassa ja Hollannissa. Ennen kaikkea tarvitaan entistä enemmän hyvää eurooppalaista yhteistyötä mm. sisämarkkinoiden kehittämisessä sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.