Essayah: EU:n tulevaisuus suuresti kiinni Saksan ratkaisuista

Europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP) onnittelee Saksan kristillisdemokraatteja historiallisen suuresta vaalivoitosta.
– Sisarpuolue saa kiittää hyvästä menestyksestä paitsi Saksan vakaata taloutta ja hyvää työllisyyttä myös Merkelin henkilökohtaista karismaa ja suosiota. Muutoin Saksan liittopäivävaalit eivät tarjonneet erityisiä yllätyksiä.

– Merkelin taannoista puhetta Euroopan parlamentin istunnossa kuunneltiin huolella, koska koko euro-alueen uskottavuus lepää Saksan harteilla. Saksa on suurin ja vakain euro-talous, jonka linjaukset vaikuttavat koko EU-politiikan suuntaan. Tuleeko eurobondeja, kasvaako yhteisvastuu, leikataanko Kreikan velkoja vai sorvataanko lisää tukipaketteja? Tästä kaikesta päätetään ensin Berliinissä ja sitten muualla. Saksan politiikkaa kannattaa seurata tästä näkökulmasta, Essayah toteaa.

– Nyt saamme seurata, millaista hallituskoalitiota tulisi rakentaa. SDP:n tulos ei ollut aivan odotettu, joten Steinbrück totesikin viisaasti pallon olevan nyt Merkelillä. Vihreät rämpi vaaleissa pedofiliakohussa, Liberaalidemokraatit romahtivat ja vasemmistopuolue Linkeä kukaan ei oikeistojohtoiseen hallitusvastuuseen odota. Vaihtoehto Saksalle – puolueen menestystä moni odotti, mutta sen vakaan talouspolitiikan agenda oli liian lähellä Kristillisdemokraattien politiikan ydintä.