Anita Hyttinen: Liikunta lapsesta alkaen kansanterveydellisesti tärkeää

Anita Hyttinen: Liikunta lapsesta alkaen kansanterveydellisesti tärkeää

Olin Hämeenlinnassa Sarilta kysynyt, milloin taas tulet ”meillä” käymään. Sarin seuraava vierailu Pohjois-Savoon osui samalle viikonlopulle, kun Pieksämäellä juostiin hyvän ystäväni alulle panemaa ja hänen nimeään kantavaa Osmon superhölkkää. Vaikka juoksu ei ihan ”meillä” Leppävirralla ollut, oli se lähellä ja ryhdyin toimeen, että edes joku oranssipaitainen Sarin tiimiläinen tulisi juoksemaan. Soitin Pieksämäen KD osaston puheenjohtajalle Antti Kivimäelle ja hän lupasi laittaa itsensä likoon. Yksi Leppävirran valtuutettu oli myös luvannut juosta, jos selkä antaa periksi, mutta kipu selässä äityi niin pahaksi ettei se onnistunut. Näinpä me kolmestaan juostiin lenkki läpi.

Tämänvuotinen tapahtuma oli vielä 40-vuotisjuhlajuoksu, joten Sarin mukana olo juhlisti sen hienosti. Ilma oli juoksuun mahtava – kun vain minun jalat olisivat jaksaneet loppuun asti. Yhdessä juosten taipaleemme aloitimme, mutta vaikka olin rasittavimmat puntti ja hyppelyharjoitukset jättänyt edellisviikolta tekemättä, alkoivat jalat painaa puolessavälissä. Vaikka viime kilometrillä Pieksäjärven rantaa juostessani näin Sarin ja Antin parinsadan metrin päässä, eivät jalkani suostuneet ottamaan spurttia, vaan ne painoivat sata kiloa kappale. Maaliin päästiin ja kyllä se on niin, että yhdessä tekeminen ja oleminen on todella virkistävää, kun aina saa treenejä paahtaa suurimmaksi osaksi yksin.

Kannustankin kaikkia kuntoilemaan talven aikana – jotta kun kevät koittaa, voimme yhdessä suurella jopukolla lähteä Sarin mukaan kannustamaan häntä juosten uuteen EU-kauteen. Lisäksi kehotan kaikkia oranssipaitoja käyttämään jo talven aikana paitojaan aina esim. kuntosalilla tai ohjatuissa jumpissa, jolloin me näymme ja Sari saa ansaitsemaansa huomiota vaalia varten.

Kannan suurta huolta lastemme liikunnasta ja liikkumisesta. Toivon, että ministerimme kantaisi yhtä suurta huolta lasten liikuntatuntien säilymisestä kouluissa kuin hän on kantanut huolta uskontotuntien lukujärjestyksessä säilymisestä. Surukseni havaitsin koulun alettua pienimmäiseni viikkotunneista liikunnan vähentyneen yhdellä tunnilla ollen nyt vain kaksi yksöistuntia. Kun vielä tiedämme, että monille lapsille liikkuminen koulussa on ainut mahdollisuus, on se näin ollen liian vähän. Alku terveelle elämälle luodaan lapsuudessa ja siitä koituu pelkkää säästöä kansanterveydellisesti. Olemme lukeneet lehdistä, että pojat menevät nykyään armeijaan niin, että heidät on aluksi laitettava kunnonkohotuskuurille, jotta he jaksavat fyysisesti armeijan läpi. Lisäksi ala-asteikäisten jo selvästi ylipainoisten lapsien joukko on lisääntynyt. Näihin faktoihin vedoten Sari on oikealla asialla kampanjassaan.

Hyvää syksyä ja tulevaa talvea kaikille oranssipaidoille. Pidetään kunnostamme huolta ja keväällä innolla mukaan juoksutapahtumiin.

Anita Hyttinen
Leppävirta

Ei vielä kommentteja

Ei vielä kommentteja, voit jättää viestin alla olevalla lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.