Essayah: Uskontojen välistä dialogia tarvitaan

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla Strasbourgin täysistunnossa päätöslauselman, jossa nostettiin esille kiireellisenä ihmisoikeusvetoomuksena kristittyjen vaino useissa Lähi-idän maissa.

”Pidän tärkeänä, että Euroopan parlamentti uskaltaa korottaa äänensä kristityn vähemmistön puolesta Lähi-idässä. EU on pelännyt leimautumista ’kristittyjen maiden klubiksi’, ja poliittisen korrektiuden nimissä on liian usein vaiettu. Kristinuskon syntysijoilla on kuitenkin menossa kehityskulku, jossa kristityt joutuvat jatkuvan vainon ja painostuksen takia jättämään kotinsa ja pakenemaan – tai vielä pahempaa, heitä vangitaan ja kidutetaan tai surmataan kirkkoihinsa”, totesi europarlamentaarikko Sari Essayah (kd), joka oli yksi päätöslauselmaehdotuksen allekirjoittajista.

Päätöslauselmassa nostettiin esille erityisesti Syyrian Maalaulassa Mar Taklan luostariin taistelujen keskelle eristyksiin jääneet 40 nunnaa ja orpoa lasta, samoin Pakistanin Peshawarissa kirkkoon tehdyssä itsemurhapommi-iskussa 78 kuollutta ja yli 100 haavoittunutta, sekä vedottiin iranilaisen pastori Saeed Abedinin puolesta, joka on tuomittu 8 vuodeksi vankeuteen.

Sari Essayah osallistuu tällä viikolla Euroopan parlamentin EPP-ryhmän järjestämään uskontojen väliseen dialogiin Kyproksella.

”Dialogin aiheena tänä vuonna on ’Uskonnot rauhanrakennuksessa ja konfliktien ratkaisussa Välimeren alueella’. Tällaisena aikana dialogia todella tarvitaan, ja varmasti enemmän kuin koskaan on paikallaan arvioida, miten uskonnolliset yhteisöt saadaan työskentelemään yhteiskuntien kehittämisen ja rauhallisen rinnakkaiselon hyväksi. Mukana ovat eri kristittyjen kirkkojen lisäksi myös muslimi- ja juutalaisyhteisöjen edustajat”, kertoo Essayah.