KD-lehti: Tupakka nuorille vähemmän houkuttelevaksi

Tupakkadirektiivin tarkoitus on vähentää tupakoinnin aloittamista. Tupakka tappaa Euroopassa ennenaikaisesti 700000 ihmistä vuodessa.

Vuosien saatossa tupakoinnin vastaisten toimien avulla on onnistuttu vähentämään tupakoivien EU-kansalaisten osuutta 40 prosentista 28 prosenttiin. Edelleen kuitenkin 18,5% EU:n 15-vuotiaista polttaa vähintään kerran viikossa.

Tupakointi aloitetaan nuorena, jos se ylipäätään aloitetaan. Uuden tupakkadirektiivin tavoitteena on estää tupakkayhtiöitä saamasta nuoria tupakoimaan ja tarjoamasta nuorille uusia tuotteita, kuten mentolin tai mansikan makuiset savukkeet ja erityisesti tytöille tarkoitetut parfyymipakkausten näköiset pienet pakkaukset. Nuoriin vetoavien vitamiinien, kofeiinin ja tauriinin lisääminen tuotteisiin haluttiin estää.

Suomen hallitus ja eduskunta olisivat halunneet tiukentaa komission alkuperäistä esitystä ja esimerkiksi Sari Essayah (KD,EPP) teki siihen 38 tiukentavaa muutosesitystä. Suomalaismepit pysyivät Suomen terveyslinjalla, kolmea lukuun ottamatta. Eniten tupakkateollisuuden hyväksi poikkesi Sampo Terho (PS, EFD) toiseksi eniten Nils Torvalds (Rkp, Alde)
ja kolmanneksi Petri Sarvamaa (Kok. EPP). Muut suomalaismepit äänestivät terveyslinjan puolesta vain muutamin poikkeamin.

Lue lisää KD-lehden artikkelista 24.10.2013