KD-lehti: Saattohoito kuntoon, ei eutanasialle

Eutanasian laillistamisen puolesta kampanjoidaan monissa Euroopan maissa, myös Suomessa. Eutanasian laajentamista ajetaan niissä muutamassa maassa, jossa eutanasia on jo laillistettu. Europarlamentaarikko Sari Essayah vastustaa eutanasiaa  vastauksena elämänlopun vaikeisiin kysymyksiin. Hän peräänkuuluttaa saattohoidon kehittämistä.

Potilaan itsemääräämisoikeuteen vedoten eutanasia on laillistettu Hollannissa, Belgiassa ja Luxembourgissa. Näissä maissa on saattohoidon kehittäminen vastaavasti kärsinyt.
– Sen sijaan että laillistetaan teko, jota Suomen Lääkäriliitto ja Maailman Lääkäriliitto vastustavat epäeettisenä ja joka on kielletty
Hippokrateen valassa, tulisi kehittää saattohoidon tasoa, Essayah sanoo.

Hän puhui Euroopan Parlamentissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa julkistettiin ECP–Europe (Euthanasia Prevention
Coalition) -järjestö. Se kokoaa yhteen eutanasiaa vastustavia kansalaisjärjestöjä ympäri Eurooppaa. Ryhmästä halutaan luoda
kantava ääni vastavoimaksi eutanasian ja avustetun itsemurhan puolesta kampanjoivalle liikkeelle.

Essayah´n mukaan niissä maissa, joissa eutanasiaa ei vielä ole laillistettu, sen kannattajat kampanjoissaan korostavat tiukkoja suojatoimia ja rajauksia lain soveltamiseen. Kuitenkin niissä maissa, joissa lainsäädäntöä jo on, samat tahot kampanjoivat sen puolesta, että lainsäädäntöä laajennetaan ja rajauksia poistetaan.

Lue lisää KD-lehden artikkelista 28.11.2013