Essayah tyytyväinen: EU:n ruoka-apu jatkuu

Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaalivaliokunnassa hyväksyttiin tänään tiistaina neuvoston kanssa saavutettu neuvottelutulos ruoka-avun jatkosta.

”Seuraavalle seitsenvuotiskaudelle 2014-2020 EU:n ruoka-apu jatkuu uudella nimellä: ’Tuki kaikkein vähävaraisimmille’. Suomen osuus jäsenvaltioiden saamasta noin 3,4 miljardin euron yhteissummasta on 20 miljoonaa euroa. Lisäksi kansallista rahoitusta tulee olla 15 %. Se riittää turvaamaan meillä monen seurakunnan ja järjestön välittämän ruoka-avun”, iloitsee työllisyys- ja sosiaalivaliokunnan jäsen Sari Essayah (KD, EPP).

Ruoka-avun jatkuminen oli pitkään vaakalaudalla, kun neuvostossa oli määrävähemmistö estämään pakollisen rahaston voimaantulo. Määrävähemmistö kuitenkin lopulta suli ja Euroopan parlamentin kanta voitti.

”Koska rahastosta vähävaraisimpien auttamiseksi tuli kaikille jäsenmaille pakollinen, poistui Suomestakin kiistely siitä, tulisiko jäsenmaille vapaaehtoiseen järjestelmään osallistua. Jäsenmaiden päätettäväksi jää, annetaanko apu elintarvikkeina vai myös tavara-apuna”, Essayah selventää.

”EU:n nykymuotoinen ruoka-apu lakkaa vuoden vaihteessa, joten oli tärkeä saada uusi rahasto sitä korvaamaan niin pian kuin mahdollista. Vaikka kompromissi ei ollut paras mahdollinen, turvaa se kuitenkin tärkeimmän eli avun jatkumisen, ja päätös saatiin aikaiseksi näin sopivasti joulun alla”, toteaa Essayah.

Muutos oli pakko tehdä, sillä EU-tuomioistuin määräsi, että entisen muotoista ruoka-apua oli mahdollista jakaa vain interventiovarastoihin kerätyistä maataloustuotteiden ylijäämistä. Varastojen ollessa tyhjillään ulkopuolisia ostoja ei sallittu.