KD-lehti: Kristillisdemokraatit edistäisivät EU:n sisämarkkinoita

Eurovaalien ehdokasasettelu käynnistyi Kristillisdemokraattien riveissä rytinällä viime viikonloppuna, kun puoluevaltuusto nimesi kisaan kymmenen ensimmäistä ehdokasta. Kärkenä on europarlamentaarikko Sari Essayah. Puoluevaltuusto toivoi Kristillisdemokraattien lähtevän vaaleihin jollakin selkeällä teemalla, joka erottaisi puolueen toisaalta kaikkea unioniin liittyvää vastustavista populisteista ja toisaalta liittovaltiokehitystä ajavista federalisteista. Essayah epäili myös, että ääripäät saattavat hallita keskustelua, jolloin rakentava kriittisyys voi jäädä jalkoihin. Essayah’n mukaan keskustelu Suomessakin kärjistyy usein siihen, että ollaan joko EU-vastaisia tai -myönteisiä. Tällöin unohtuu, että on olemassa mahdollisuus edistää jossain asioissa integraatiota ja vastustaa sitä toisissa asioissa. – Minut itsenikin tunnetaan liittovaltiokehityksen vastustajana, mutta olen innokas sisämarkkinoiden edistäjä, hän kertoo. Essayah’n mielestä Suomen kaltaiselle avoimelle ja vientiin suuntautuvalle taloudelle on 500 miljoonan ihmisen toimivista sisämarkkinoista kiistatonta hyötyä. Toimivien sisämarkkinoiden rakentamiseksi on alun perin haluttu luoda tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus. Sitä varten on tarvittu sääntelyä, sillä yritysten toimintaedellytysten kannalta yhtenäisempi lainsäädäntö on toki parempi kuin 28 erilaista. – Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa tämä sääntely onkin estämässä tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääoman vapaan liikkumisen, Essayah sanoo.

Lue lisää KD-lehdessä 5.12.2013 julkaistusta artikkelista.