Tuulikki Timgren-Lillukkamäki tietää: Elämäntaparemppa kannattaa ikäihmiselläkin

tuulikkiTuulikki Timgren-Lillukkamäki on 67-vuotias eläkkeellä oleva tekstiilitaiteilija, tuplaleski ja kuuden lapsen mummo Pusulasta. Hän on aiemmin toiminut KD:n valtuutettuna kotikunnassaan. Tuulikki on yksi Nelosen Farmi –sarjan kilpailijoista.

1. Tuulikki, muutit kesällä elämäntapaasi terveemmäksi Farmi-ohjelman nauhoitusten myötä. Millä konsteilla olet saanut painoa pois ja kuntoa nousemaan?
– Yksinkertaistin elämääni. Lopetin mässäämisen, makkaran ja valmisruokien syömisen. Syön nykyisin paljon kotimaisia juureksia ja ennen kaikkea syön vain aterialla, jonka katan pöytään.

2. Harrastitko nuorempana jotain urheilumuotoa?
– Kun olin lapsi kaikki liikkuivat. Hiihdin, juoksin, työnsin kuulaa ja hyppäsin korkeuttakin. Uitiin paljon ja pyöräiltiin pitkiä matkoja. Kuntoa nosti isän kanssa tehdyt metsätyöt.

3. Mitkä ovat sinulle nyt mieluisimmat ja luontevimmat tavat harrastaa liikuntaa? Miksi?
– Uinti on edelleen mieluisin urheilumuoto, mutta kävelen ja vähän jo juoksemistakin olen ottanut tavaksi. Kuntosalilla kävisin mielelläni, mutta sinne menemisen hinta nousee kohtuuttomaksi, koska lähimmälle kuntosalille on jo 20km ajamista. Haluan nähdä mihin kuntoon jo näinkin iäkäs rapakuntoinen nainen voi päästä!

4. Miten pudotetut kilot ja lisääntynyt fyysinen aktiivisuus ovat parantaneet elämänlaatuasi?
– Ehdottomasti olen kaikin tavoin virkeämpi. Saan enemmän aikaan, vaikka en ole ollut saamaton ennenkään. Kutominen ja lastenlasten kanssa puuhailu on mukavaa ja portaiden nouseminen ei enää hengästytä samalla tavalla kuin ennen.

5. Olet ottanut tavoitteeksesi osallistua toukokuun lopulla Helsingissä Naisten Kympille Sarin tiimissä. Onko sinulla jokin harjoitusohjelma, esimerkiksi välitavoitteita kunnon kohennukseen?
– Sellaista ei minulla vielä ole. Olen haaveillut, että joku kuntosali innostuisi sponsoroimaan niin, että saisin lihasvoimaa ja ohjausta. Samoin toivon, että joku urheilija neuvoisi juoksemisen saloja, sillä olen edelleen rutkasti ylipainoinen, enkä halua rikkoa paikkojani tyhmyyttäni.

6. Miten rohkaiset ikäihmisiä aloittamaan liikunnan, jos on erilaisia fyysisiä vaivoja ja kunto päässyt heikoksi?
Tutuille ja ystäville kerron omasta elämänmuutoksestani ja korostan, että nyt on ryhdyttävä taisteluun, ettei meistä tule heikkoja ja huonosti liikkumaan pystyviä vanhuksia. Muistutan myös liukuesteiden käytöstä talvella, sillä kaatuminen ja siinä helposti tulevat murtumat tuhoavat kaiken. Itse pidän liukuesteitä myös kauppareissuilla. Juokseminen ei niillä onnistu, mutta kävely on turvallista. Pidän korkokengistä, mutta olen kaatunut riittävän monta kertaa ja siitä viisastunut.

7. Millä konsteilla mielestäsi sisällä tietokoneiden kanssa viihtyvät lapset ja nuoret saadaan ulos ja liikkumaan nykyistä paremmin?
Esimerkillä. Itse sain pienet lapsenlapset pois koneelta kun ehdotin, että lähdetään yhdessä pihalle leikkimään.

8. Mitkä asiat elämässä tekevät sinusta onnellisen?
– Onni on tahtotila. Pitää olla kiitollinen siitä mitä on, eikä onneton siitä mitä ei ole. Jokaisen päivän aloitan rukoillen ja päätän kiittäen. 🙂

Lue Sarin liikuntavinkit Tuulikille alla olevasta komentista.

Kommentteja kirjoituksesta (2)

 1. Sari Essayah sanoo:

  Hei Tuulikki,

  On kiva kuulla, että olet saanut tehtyä terveyttä edistäviä elämänmuutoksia niin ruokailun kuin liikkumisenkin suhteen. Ja hieno asia, että olet mukana tiimissä ja harjoittelet Naisten Kymppiä varten. 🙂

  Haluan antaa sinulle muutaman neuvon harjoitteluun:

  – Kunnolliset lenkkikengät ovat hyvin tärkeät. Jos sinulla ei sellaisia vielä ole, niin niihin kannattaa ja suorastaan pitää satsata. Huonot lenkkarit eivät tue jalkaa eivätkä ylläpidä hyvää askellusta. Liukkaita varten on erityisiä nastalenkkareita. Kengät kannattaa ostaa kunnollisesta erikoisliikkeestä, jossa asiantuntijat osaavat neuvoa juuri oikeanlaiset kengät jalalle.

  – Teknisistä materiaaleista valmistetut lenkkivaatteet lisäävät mukavuutta, sillä ne siirtävät hien ihon pinnalta vaatteen ulkopinnalle ja olo pysyy kevyenä. Team Sari -tekninen juoksupaita on juuri tällainen ja sehän sinulla jo on aluspaidaksi talvella.

  – Lenkin pituutta ja nopeutta kannattaa lisätä hyvin rauhallisesti. Nyrkkisääntö on, että lenkin pituutta tulisi lisätä enintään 10 % viikossa. On parempi aloittaa hitaasti ja varmasti, jotta välttyy vaurioilta. Lenkeille neuvoisin, että älä juokse (ainakaan vielä tänä keväänä). Käveleminen on tehokasta.

  – Sauvat mukaan ottamalla saat tehoa treeniin ja liikettä hartiaseudulle, toisaalta ne auttavat myös liukkaalla pitämään tasapainoa. Muistathan, että kävelytreenisauvat ovat selkeästi lyhyemmät kuin hiihtosauvat.

  – Lenkkien pituutta, reittiä ja vauhtia kannattaa vaihdella. Muista pitää myös lepopäiviä. Kolme eripituista ja erivauhtista lenkkiä on hyvä viikkoa kohden, 40min-1h30min kerrallaan. Hyvä olisi, että saat aina vähän hikeä pintaan.

  – Etenkin jos lihaskunto on päässyt rapistumaan ja on ylipainoa, on hyvä panostaa lihashuoltoon. Jumppa kotona tai kuntosalilla auttaa vahvistamaan lihaksia monipuolisesti. Jos lähdet kuntosalille, pyydä ohjaus laitteiden käyttöön. Väärin tehdyt tai liian suurilla painoilla tehdyt liikkeet voivat aiheuttaa esim. selkäkipua.

  – Hyvät lihakset pitävät polvet ja lonkat lenkeillä oikeassa asennossa. Koska sinulla on jo runsaasti vuosia mittarissa, pitää muistaa, että kulumia on ihan varmasti nivelissä, eikä siksi liikaa rasitusta pidä niille sallia.

  – Muista myös venytellä monipuolisesti. Netistä löytyy hyviä ohjeita erilaisiin venytyksiin. Huom. ei nytkytyksiä, vaan hidasta venytystä n 20 sekuntia kerrallaan.

  – Nivelten kannalta uiminen, vesijuoksu ja -jumppa ovat huippuhyvä liikkumistapa. Jos mahdollista, suosittelen, että käyt ainakin kerran viikossa uimahallissa treenaamassa. Vesi on vastuksista parhaita: kova mutta lempeä yhtä aikaa.

  – Mikäli sinulla olisi mahdollisuus ajaa kuntopyörällä, on se ennen lenkkiä hyvä keino lämmittelyyn ja sen jälkeen jäähdyttelyyn ja lihasrasituksen purkuun. Etenkin polville kuntopyöräily tekee terää. Mikäli joskus polvet tuntuvat kovin rasittuneilta, hoida niitä kylmäpakkauksella.

  – Aina kannattaa pitää mielessä, että lenkkeilyä ei pidä ottaa liian tosissaan, sillä tärkeintä on nauttia liikkumisesta ja luonnosta. Kun on maltillinen ja pitää harjoittelun itselleen sopivana, vammautumisriskit pienenevät ja mieli pysyy virkeänä.

  Naisten Kympillä 25.5. Helsingissä nähdään! Tsemppiä!

  Sari

 2. Memmu sanoo:

  Mulla kävi juuri niin, että aloitin liian innokkaasti juoksemaan pitkiä lenkkejä ja sain polvivaivan, joka ei meinaa parantua. Polvea tukevat lihakset olivat vasemmassa jalassa paljon heikommat kuin oikeassa ja polvi meni juostessa väärään asentoon. Vaikka olen nyt fysioterapeutin ja lääkärin ohjeiden mukaan lihaksia vahvistanut, ei vaiva ole häipynyt. Kuitenkin olen onnellinen liikunnan aloittamisesta ja siitä, että olen saanut osallistua puolimaratoneille.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.