KD-lehti: Pankkiunionin riskit ja lupaukset

– Pankkivalvonta suurten ylikansallisten pankkien osalta siirretään EKP:n tehtäväksi ja se valvoo pienempiä pankkeja kansallistenvalvojien kautta, toteaa  europarlamentaarikko Sari Essayah.

Lokakuuhun mennessä EKP:n on arvioitava pankkien varojen laatu ja suoritettava tulevaisuudessa mahdollisten riskien arvioinnit eli stressitestit noin 120 isoimmalle pankille.
– Tarkoitus on varmistaa, että pankkien tilanne on selvillä ennen kuin EKP marraskuun alussa ottaa suoran valvonnan nähtäväkseen, selvitti viime viikolla parlamentin talousvaliokunnassa kuultavana ollut Sabine Lautenschläger,josta tulee pankkivalvontamekanismi SSM:n hallituksen varapuheenjohtaja.

– Ajatus on, että pankkien ongelmat ratkaistaan ennen pankkiunionia kansallisella rahoituksella ja siihen lähdetään ”puhtaalta pöydältä”. En ole vielä täysin vakuuttunut,että valvojien resurssit voittavat suurten pankkien kyvyn piilotella tappioitaan ja etteikö pienissä kansallisissa pankeissa voisi piillä suuria tappioita ja heikkouksia, jotka vaativat tulevina vuosina ratkaisua, kommentoi Essayah.

EKP on toivonut lisäksi jonkinlaista hätärahoitusjärjestelmää,jos kansallinen rahoitus ei riitä. Silloin katsotaan lähinnä Euroopan Vakausmekanismin, EVM:n puoleen, josko se lainaisi jäsenmaille, jotta ne voisivat pääomittaa pankkejaan. Se edellyttää kuitenkin, että kaikki jäsenmaat, myös Suomi, ovat asiasta yksimielisiä.

Lue lisää KD-lehden artikkelista 13.2.2014