Essayah harmissaan: Eurovasemmiston ajama direktiivi uhka Suomen merenkululle

Euroopan parlamentin työ- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa äänestettiin tänään yritysten luovutusta (eli myyntiä) koskevan direktiivin soveltamisesta myös merenkulkuun. Tämä tarkoittaa, että alalle niin tyypillisissä luovutuksissa rajojen yli EU-jäsenmaasta toiseen henkilöstö seuraisi mukana. Aluksen hankkimisella esimerkiksi Suomen lipun alle ei olisi suomalaisia työllistävää vaikutusta.

Merenkulun työnantaja- ja työntekijäjärjestöt Suomessa ovat olleet yksimielisiä siitä, että direktiivi johtaa suomalaisen laivaston ulosliputukseen ja sitä kautta vähentäisi merityöpaikkoja. Merenkulku Suomen ja EU-lipun alla todennäköisesti vähenisi. Samoin työministeri Lauri Ihalainen helmikuussa suomalasille mepeille lähettämässään kirjeessä totesi uhkakuvien merenkululle olevan suuria.

– EPP-ryhmän esittelijä oli aivan oikealla kannalla eikä halunnut liikkeenluovutuksen sääntöjä merenkulkuun. Vihreät, sosialidemokraatit ja vasemmisto sen sijaan halusivat ja äänestivät komission esityksen puolesta. Esittelijän kantaa puolsi 14 jäsentä, 22 äänesti vastaan eli komission esitys voitti, 9 äänestäessä tyhjää, totesi valiokunnan ainut varsinainen suomalaisjäsen Sari Essayah.

– Tilanne oli kuitenkin nurinkurinen: Suomen sosialidemokraatit vastustavat komission esitystä muiden suomalaisten kanssa, Euroopan parlamentin sosialidemokraatit kannattavat. Äänestyksen lopputulos oli Euroopan sosialidemokraattien kannan mukainen. Onneksi puheenjohtajavaltio Kreikka ei aio ottaa asiaa käsittelyyn. Se, että parlamentti naulaa kiinni kantansa ennen vaalikauden loppua, on kuitenkin suomalaisille huono uutinen, harmitteli Essayah valiokunnan ottamaa kantaa.