Essayah huolissaan Turkin uskonnonvapaustilanteesta

– Olen hyvin huolissani uskonnonvapaudesta Turkissa, josta monet kristityt ovat muuttaneet pois  erilaisen painostuksen ja omaisuuden ryöstön seurauksena. Toivon, että Turkin hallinto asettuu puolustamaan vähemmistöjä, sanoo europarlamentaarikko Sari Essayah (KD, EPP).

Viime kesänä Hagia Sofian kirkko Trabzonissa muutettiin moskeijaksi. Se rakennettiin 5. vuosisadalla ja saavutti nykyisen muotonsa 1200-luvulla. Kirkon sisällä on erittäin kauniita bysanttilaisia freskoja ja mosaiikkilattioita. Vuonna 1964 Edinburghin yliopiston avustuksella se osittain entisöitiin ja rakennus toimi siitä lähtien museona ennen moskeijaksi muuttamista.

Euroopan parlamentti vaati maaliskuun täysistunnossaan kohteen välitöntä palauttamista museoksi. Mepeiltä kerättiin allekirjoituksia kirjeeseen, jolla vaaditaan Hagia Sofia kirkon saattamista myös UNESCO:n maailmanperintökohteeksi ja suojelukseen.
– Allekirjoitin kirjeen mielelläni. Turkin valtion ja korkeimman oikeuden harjoittamaa politiikkaa, jossa entisiä kirkkorakennuksia muutetaan moskeijoiksi, ei pidä hyväksyä, sanoo Sari Essayah.

– Lisäksi mielestäni tällä hetkellä museona toimiva, paljon kuuluisampi ja suurempi Hagia Sofian kirkko Istanbulissa tulisi entisöidä entiseen loistoonsa. Sen mittaamattoman arvokkaat freskot ja seinämosaiikit, jotka on peitetty rappauksilla, tulisi paljastaa ja entisöidä. Minareetit Hagia Sofian ympäriltä tulisi purkaa alkuperäiseen rakennukseen kuulumattomina. Onhan sen vieressä minareetteineen suuri sininen moskeija, joka on muslimien aktiivisessa käytössä.