KD-lehti Ukrainan tilaanteesta: Suomettuminen on jäänyt historiaan

Europarlamentaarikko Sari Essayah kertoo, että europarlamentti kokoontui Strasbourgissa viettäen hiljaisen hetken aiemmin Kiovan mielenosoituksissa henkensä menettäneiden muistoksi.
Essayah’n mukaan lännessä on ollut harhaluuloja siitä, että entiset neuvostotasavallat olisivat jossain vaiheessa olleet täysin Venäjästä riippumattomia. Venäjän näkökulmasta entiset IVY-maat puolestaan kuuluvat sen valtapiiriin edelleen ja niiden turvallisuus on Venäjälle erittäin tärkeä.
– Etupiirit ovat olleet koko ajan olemassa, ehkä lännessä on vain suljettu niiltä silmät. Suomi sen sijaan näyttää siirtyneen uuteen aikaan, jossa suomettumisella ei ole ulkopolitiikassa enää paljon sijaa. Presidentti Sauli Niinistö totesi nyt reaaliajassa Venäjän rikkoneen kansainvälistä oikeutta Ukraina-operaatiollaan.

Essayah näkee Ukrainan rauhanomaisen kehityksen edellyttävän demokraattisten vaalien aikaansaamista. Presidentinvaalit on määrä pitää Ukrainassa samana päivänä kuin europarlamenttivaalit EU:ssa eli 25.5. Sitä ennen pitäisi saada pidettyä rauha maassa.
– Opposition pitää pystyä toimia yhdessä. Jonkilainen toimiva hallintomalli on rakennettava ja presidentin valtaoikeuksia supistettava, Essayah listaa.

Europarlamentin päätöslauselmassa todetaan selkeästi, että jokainen eurooppalainen valtio voi hakea unionin jäsenyyttä, myös Ukraina. Jäsenyyden ratkaisee demokratia, perusvapaudet, ihmisoikeudet ja vähemmistöjen aseman kunnioittaminen. Assosiaatio- ja kauppasopimus EU:n kanssa on yhä mahdollinen, kun Ukraina on siihen valmis.
– EU haluaa jatkaa yhteistyötä Ukrainan kanssa, jolla voi olla myös pitemmälle johtavia seurauksia, Essayah tulkitsi.

Lue lisää KD-lehden artikkelista 7.3.2014