Olli Karhi: Juoksulenkki on hyvä mahdollisuus rukoukselle

ollikarhi005_pieniEläkkeellä oleva juokseva toimittaja Olli Karhi on liikkunut koko ikänsä. Nuorena hän harrasti yleisurheilua ja lempilaji oli aitajuoksu. Liikunnasta tuli myös ennen toimittajan uraa Ollin ammatti, sillä hän kouluttautui liikunnanohjaajaksi Pajulahdessa ja työssään liikuntasihteerinä liikutti muita.

Olli Karhi, miten aloitit liikunnan?
– Liityin 6-vuotiaana Hämeenlinnan Tarmon voimistelujaostoon, mutta löysin itseni kuitenkin yleisurheilukilpailuista. Harrastin yleisurheilua monipuolisesti, erityisesti 60-metriä ja pituus olivat lapsena lajejani ja kun lisäksi rusketuin kesällä helposti, sain lempinimen Jesse (Jesse Owensin mukaan).
– Myöhemmin pitkät aidat (400 m aidat) ja 800 metriä olivat päämatkat, Hämeenlinnan Tarmon joukkueessa olin voittamassa miesten 4×800 m SM-hopeaa (1.54,00 henk.koht. ennätys) ja  400 m aidoissa paras tulos oli 5. sija nuorten SM-kisoissa. Satunnaisesti nuorempana tuli pelattua myös pesäpalloa.

Mitä lajeja seuraat nykyään?
– Edelleen yleisurheilua, ja jääkiekkoa ja muuta urheilua satunnaisesti.

Mistä löytyvät hienoimmat lenkkimaastot?
– Hienoimmat lenkkimaastot ovat mielestäni Hämeenlinnan Ahvenistolla, erityisesti  ns. ”mettätonnin” lenkki, mieleen on myös jäänyt Fortalezassa Brasiliassa aamu kuudelta rantakatu täynnä juoksijoita – hieno näky.

Olit toimittajana 28 vuotta hengellisessä Sana-lehdessä. Miten ajatus juoksupalstasta ”Sanan lenkkivieras” syntyi?

– Tein ensin Hämeenlinnan kaapeli-TV:seen lenkkivierashaastatteluja ja sen jälkeen TV-2 sai ohjelmasta vihiä ja halusi saman formaatin Maailman-kisat urheilun makasiiniohjelmaan, näitä tein parin vuoden ajan. Olin ollut Sana-lehden toimittajana koko tämän ajan ja sitten ajattelimme, että saman voi tehdä myös kirjoitettuna lehteen. Vuosien varrella varmaankin vajaa sata haastattelua tuli yhteensä tehtyä, aluksi ”lenkkivieras” oli noin kerran kuussa, myöhemmin satunnaisemmin.  Samaa ideaa myötäillen Maikkarin Huomenta Suomelle tein haastatteluja avannossa, niiden kesto oli kuitenkin maksimissaan vain kolme minuuttia.

Mieleenpainuvimmat lenkkivieraat?
– Urheilijoista Teemu Selänteen ja Mika Myllylän haastattelut ovat jääneet mieleen, samoin tämän palstan ”emännän” haastattelulenkki Lapinlahdella. Näyttelijä Taneli Mäkelän haastattelu kosketti myös, siinä hän kertoi vastasyntyneiden pienten kolmostensa taistelusta elämästä, heistä yksi selvisi. Lenkkivieras-palstalla puhuttiin urheilua enemmän elämästä, kipeitä aiheita kaihtamatta. Ehkäpä juostessa moni uskalsi puhua asioita, joita ei sohvan nurkassa sanoisi.

Mitä liikunta Sinulle merkitsee?
– Aiemmin liikunta merkitsi enemmänkin kilpaurheilua ja sen tavoitteita, nykyään hyvinvointia ja elämänlaatua. Hyväkuntoisena on toki mukavampi elää kuin huonokuntoisena. Juoksulenkki on myös hyvä mahdollisuus rukoukselle ja hiljentymiselle.

Vinkkisi aloittelevalle kuntoilijalle tai mitä ei ainakaan kannata tehdä?
Ensinnäkin koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja aina on liian aikaista lopettaa. Pitää malttaa pitää taukoja ja palautua harjoittelusta eli muista pyhittää lepopäivä myös liiasta liikunnasta, vaikka sunnuntait ovat hyviä päiviä tehdä pitkiä lenkkejä. Malttia tarvitaan erityisesti aloitettaessa kuntoilu kenties vuosienkin tauon jälkeen.

Ei vielä kommentteja

Ei vielä kommentteja, voit jättää viestin alla olevalla lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.