Essayah: Lapin laajakaistahankkeet kaipaavat lisärahoitusta

KD:n Lapin piirin piirikokouksessa Torniossa keskiviikkona puhunut europarlamentaarikko Sari Essayah kiirehti Lapin laajakaistahankkeiden toteuttamista.

– Vaikka Suomessa jokaisella on oikeus yhden megabitin (Mbit/s) nopeudella toimivaan laajakaistaan, useat sovellukset tarvitsevat kuitenkin nopeamman liittymän. Tarve on suurin Lapissa, jossa palvelut ovat kaukana. Nykyisin useat palvelut voidaan hoitaa netin kautta, sen sijaan, että lähdettäisin kymmenien tai satojenkin kilometrin päähän vaikkapa pankkiin tai virastoihin. Etäterveydenhoitokin kehittyy nopeaa vauhtia. Lapissa laajakaistan tarve on suurin, mutta tilanne heikoin. On syytä harkita, voitaisiinko yleispalveluvelvoitteen vähimmäisnopeus nostaa nopeammassa tahdissa juuri haja-asutusalueilla, totesi Essayah.

Hän kertoi piirikokoukselle, että haja-asutusalueiden laajakaistahankkeille, jotka eivät ole kaupallisesti toteutettavissa, on käytettävissä tukea valtiolta 66 miljoonaa euroa ja kunnilta noin 40 miljoonaa euroa. EU:n Manner-Suomen maaseutuohjelmasta saadaan 24,5 miljoonaa euroa, mutta se loppuu tänä vuonna.

– Rahoitus ei riitä edes kaikkien vireillä olevien hankkeiden kustannuksiin. Kuntien rahoituspäätös on kiven takana sekin. Jos valtion rahoitus ei kasva, se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan vakavin seurauksin. Valtiovarainministeriössä on syytä  laskea uudelleen, kuinka suuret kustannukset tulee siitä, että yritykset eivät sijoittaudu haja-asutusalueille, kansalaiset muuttavat palvelujen perässä  ja kunnat ajautuvat vielä suurempiin talousvaikeuksiin, vaati Sari Essayah.