Wilson Kirwa vetää juoksukoulua ja harjoitteli itse hiihtämään

wilson_jet7630Suomenkenialainen keskimatkojen juoksija, kirjailija Wilson Kirwa syntyi Keniassa 1974. Hän tuli Suomeen vuonna 1997 mukaan kolme t-paitaa ja ”pieni tynnyrivatsa”. Wilson Kirwa on edustanut Suomea EM- ja MM-kilpailuissa. Vuonna 2008 Kirwa valittiin vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi.
 
Saavutit urallasi yhteensä 28 SM-mitalia. Muistatko vielä missä saavutit ensimmäisen?
– Oulun Kalevan kisoissa vuonna 1998. Voitin siellä ensin 800 metriä ja sen jälkeen vielä hopeaa 400 metriltä.

Ennätyksesi 800m matkalla on huikea 1.44.69. Oliko se täydellinen juoksu ja missä juoksit sen?
– Ei ollut täydellinen. Valmistautuminen oli todella heikkoa. Olin silloin koditon ja ravintonani nautin pelkästään riisiä ja papuja. Muutama kuukautta aiemmin minulla oli ollut vyöruusu. Kaaduin pahasti kilpailussa Sveitsin Lausannessa kolme viikkoa aikaisemmin. Ennätykseni juoksin Lappeenrannan eliittikisoissa. Tulin yöllä suoraan Zurichista enkä nukkunut yhtään. Siihen valmistautuminen ei ollut täydellinen.

Sinut tunnetaan erittäin positiivisena ihmisenä. Mistä se positiivisuus kumpuaa?
– Kiinnostuksen kohteeni ovat vahva perusta. Olen avoin ottamaan vastaan uusia asioita ja olen aina rohkea sekä utelias. Halu osallistua asioihin ja tuoda esiin positiivisia tuntemuksia on ominaista luonteelleni. Ihmisillä on paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja hakea esiin omat vahvuutensa.

Olet kirjoittanut useampia lastenkirjoja. Millaisista asioista kirjoitat ja mitkä ovat tärkeimpiä viestejäsi pienille lukijoille?
– Mietin, kuinka voi vaikuttaa mielikuvituksen kautta asioihin. Haluan tuoda esiin positiivisia asioita ja muuttaa maailmaa paremmaksi lasten kautta. Kaikkiin tarinoihin sisältyy opetus. Kansainvälisyys leviää satujenkin avulla ja avaa lasten silmät huomaamaan kuinka hyvin asiat ovat Suomessa.

Käytkö usein Keniassa?
– Käyn usein eri järjestöjen kanssa. Toimin World Visionin positiivisuuden lähettiläänä. Olen ollut avaamassa suomalaisyritysten vientiä Keniaan ja muihin Itä-Afrikan maihin. Matkojen yhteydessä käyn mahdollisuuksien mukaan tapaamassa sukulaisiani.

Miksi Keniasta tulee niin paljon hyviä juoksijoita?
– Elämäntyyli Keniassa on sellainen, että juoksu kuuluu siihen olennaisena osana. Kouluun on menty juosten, elantoa hankittu liikkumalla jalkaisin ja muutenkin oma elimistö joutuu mukautumaan ympäristöön. Ympäristö on siis muokannut meistä juoksukansan.

Miten liikut tänä päivänä ja mitä liikunta sinulle merkitsee?
– Huippu-urheilun jälkeenkään en ole lopettanut kokonaan. Olen vetänyt juoksukouluja eri puolilla Suomea. Osallistuminen harjoituksiin pitää omaa peruskuntoakin yllä. Juoksen myös oman poikani kanssa. Bricker ajaa pyörällä ja minä juoksen perässä. Poika on osoittanut olevani nopea jaloistaan. Pian voi olla, että en pysy pyörälläkään mukana. Haluan kokeilla erilaisia liikuntamuotoja. Viime talvena hiihdin Finlandia-hiihdon. Kaikkea mitä hullu suomalainen urheilukansa on keksinyt on tullut kokeiltua. Esimerkkinä pilkkiminen, avantouinti, kännykänheitto, suojalkapallo, eukonkanto ja saunominen.
 
Vinkkisi aloittelevalle kuntoilijalle ja toisaalta ”kantapään kautta opittua” – mitä ei ainakaan kannata tehdä?
– Muista kun aloitat kuntoilun. Tutkituta lähtötasosi jollain asiantuntijalla. Tutustu erilaisiin lajeihin ja kokeile kaikkea. Näin voit löytää itsellesi mukavan lajin. Aikuiselle ihmisille liikunta on prosessi, josta tulee osata nauttia. Aseta tavoite realistiselle tasolle, ei liian korkealle. Iän myötä palautuminen rasituksesta hidastuu. Kolme tärkeää asiaa, jotka tulee muistaa. Tasapaino: syö hyvin ja oikeanlaista ravintoa; nuku hyvin ja oikeaan aikaan; liiku hyvin ja päivittäin.