Iisalmen Sanomat: Kävelyvauhti ei enää Essayahille riitä

Iisalmen Sanomat: Kävelyvauhti ei enää Essayahille riitä

 

Ensin Sari Essayah käveli – ja hurjaa vauhtia kävelikin. Vuonna 1993 hän oli todistetusti koko maapallon nopein naiskilpakävelijä, maailmanmestari. Nyt hän lenkkeilee taas samoilla Lapinlahden maanteillä kuin huippuvuosinaan.
– Yritän olla miettimättä, että tuossa kohtaa tulee niin ja niin monta kilometriä täyteen, Essayah hymähtää kotipöydän ääressä Koivurannantiellä.

Enää vuosiin ei ripeäkään kävelyvauhti ole Essayahille riittänyt. Kansanedustajan, puoluesihteerin ja europarlamentaarikon työt ja maan joka kolkkaan yltäneet vaalikampanjat eivät ole hoituneet ilman tuhansien tuntien lentokoneessa ja autossa istumista. Lapinlahdelle palaaminen päätti Essayahin elämässä yhden aikakauden, mutta ei aiheuttanut mitään peruuttamatonta. Politiikka on tarttunut tukevasti häneen ja hän politiikkaan.

Essayah tunnetaan asioihin hyvin perehtyvänä, selväsanaisena ja hillittynä poliitikkona. Kilpaurheilu teki hänestä kansalle tutun, mutta poliitikkona hän on kääntänyt kannattajia puolelleen osaamisellaan ja asiaosaamisellaan. ”Oikea nainen väärässä puolueessa”, luonnehti valtakunnallinen lehti Essayahia presidentinvaalikampanjan aikaan.

Essayah hymyilee tuolle heitolle. Pienestä puolueesta ei ole ollut helppoa äänikynnysten maassa tulla valituksi, mutta siirtyminen toiseen puolueeseen ei ole kansan suosikin työlistalla.
– KooDee on minulle se ainoa oikea puolue, hän painottaa.

Päivi Räsänen on puolueen ristiriitoja herättävä puheenjohtaja. Essayah näkee Räsäsen onnistuneen ministerinä.
– KooDee on ollut hallituksessa sillanrakentaja. Ministerinä Räsänen hallitsee asiat, ja hänellä on asiantunteva avustajakunta.

Parin viikon kuluttua alkaa eduskuntavaalien kampanjointi.
– Neljä kuukautta on aikaa vaaleihin. Aika ei ole kovin pitkä, mutta tärkeintä on kunnon ajoitus, entinen huippu-urheilija tietää.

Eduskuntavaaliehdokkaaksi suostuminen ei ollut itsestäänselvyys.
– Kyllä päätöstä piti kesällä harkita. Työkoneiston ja kodin purkaminen Brysselistä oli todella työläs prosessi. Belgiassa eivät monet asiat hoidu yhtä sujuvasti kuin Suomessa. Täällä osaa antaa arvoa yhden luukun palveluille ja sille, että asioita voi hoitaa myös netissä.

– Ymmärrän Riikka Pakarisen päätöksen siirtyä politiikasta metsäteollisuudenlobbariksi. Perheellisen edustajan arki on todella hektistä, Pakarisen tavoin lapsiperheen äidin ja edustajan työn yhdistelyn viimeisen päälle, kokenut Essayah sanoo.

Essayah lähtee eduskuntakampanjaansa kevein askelin. Euro- ja presidentinvaalikampanjat veivät hänet usein myös Pohjois-Karjalaan, jonka vaalipiiri on nyt yhdistetty Pohjois-Savoon. Itäinen vaalipiiri on siis jo hänelle tuttu. Lisäuskoa menestymismahdollisuuksille antavat eurovaalien huimat äänimäärät.
– Kyllä luottamusta lisää se, että minua ovat äänestäneet monet muutkin kuin perinteiset kd-äänestäjät, Essayah pohtii maanläheiseen tapaansa.

Vuodet poliitikkona Varsinais-Suomessa antoivat kaukonäkemystä myös Pohjois-Savon päätöksentekoon ja edunvalvontaan.
– Alueen edunvalvonta on täällä paljon Varsinais-Suomea passiivisempaa ja näkymätöntä.
Turun seudulla alueen kansanedustajat kokoontuvat kerran kuussa joko palavereihin tai yrityskäynneille. Edustajilla on yhteinen näkemys alueelle tärkeistä hankkeista, niiden eteen tehdään yhdessä töitä ja hankkeista myös tiedotetaan aktiivisesti.
– Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tärkeiden hankkeiden listaaminen ja niiden ajaminen kohti maalia ovat ensimmäisiä tehtäviä, jos valituksi tulen, Essayah lupaa.

Lue koko artikkeli Iisalmen Sanomista 28.12.2014