Essayah: Vanhempainvakuutus yhteiskuntasopimuksen uudistuksiin

Essayah: Vanhempainvakuutus yhteiskuntasopimuksen uudistuksiin

Kansanedustaja Sari Essayah esittää vanhemmuuden kustannusten jakamista nykyistä oikeudenmukaisemmin valmisteilla olevan yhteiskuntasopimuksen uudistuksiin. Essayah puhui  vappuna Leppävirran ja Kuopion toreilla Pohjois-Savossa.

– Toivon, että hallitusohjelman rakentumisen kanssa rinnan työstettävä työmarkkinaosapuolten yhteiskuntasopimus nostaisi vanhemmuuden kustannusten paremman jakamisen uudistustensa keskiöön. Naisvaltaisten alojen pienyrityksille kuten kampaamoille ja hoivayrityksille nykytilanne on kasvun ja työllistämisen este.
– Kannattaisiko tässä mallia käydä katsomassa Ruotsista, jossa vanhempainvakuutuksella vanhemmuuden kustannuksia jaetaan osapuolten kesken, Essayah kyseli.

Essayah´n mielestä työmarkkinaosapuolten tasa-arvopuheet kuulostavat falskilta, jos tätä vanhemmuuden kustannusten tasaamista ei oteta tosissaan ja hyväksytään naisten tosiasiallinen syrjintä työmarkkinoilla.
– Perhevapaiden pakkojakaminen, jonka Kristillisdemokraatit sai hallituksessa torjuttua, oli onneton yritys yrittää heittää suuri yhteiskunnallinen epäkohta perheiden kontolle. Pelkällä isävapaiden kehittämisellä laajempi rakenteellinen ongelma ei oikea. Kristillisdemokraattien mielestä perheiden valinnanvapaus kotihoidon tuen käyttämisessä tulee edelleen säilyttää, ja tutkia esimerkiksi juuri vanhempainvakuutusmallia kustannusten jaossa, Essayah totesi.