Essayah ja Östman: PK-yrityksiin painottuva työllisyyspaketti oikeansuuntainen

– Annamme hallitukselle tällä kertaa myönteistä palautetta oikeansuuntaisista esityksistä, sillä painopiste työllisyyspaketissa on aivan oikea. On viisautta tukea pienten ja keskisuurten yritysten kykyä työllistää. Olemme täysin samalla linjalla ja esittäneet näitä toimenpiteitä muun muassa yrittäjyys- ja vaaliohjelmassamme sekä vaihtoehtobudjetissamme, toteaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Östman iloitsee, että hallitus aikoo työllisyyspaketissaan toteuttaa monia KD:n esityksiä, muun muassa yrittäjävähennys verotukseen, starttirahan käyttö työllistämiseen, ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen, itsensä työllistämisen helpottaminen käyttämällä työttömyyspäivärahaa yritystoiminnan aloittamiseen ja helpotuksia ulkomaisten osaajien rekrytointiin sekä yritysrahoitukseen.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah pitää tärkeänä, että yritysvoittojen investointivaraus palautetaan tavalla tai toisella työllisyyspaketin yhteydessä, vaikka tältä osin hallituksen lupaukset jäivät epämääräisiksi.

– Nyt on oikea hetki palauttaa investointivaraus yritysten verotukseen, jotta saisimme lisäpotkua investoinneille. Ruotsissa on tämä malli, ja meilläkin oli vielä 80-luvun lopussa. ”Jaksotusrahasto” tai investointivaraus tarkoittaisi yritykselle mahdollisuutta varata enintään 25% voitosta tuleviin investointeihin, Essayah ehdottaa.

Samantapainen uudistus sisältyy oletettavasti ministeri Olli Rehnin lupaamaan ”köyhän miehen Viron malliin”. Viron mallissa yhtiö ei maksa veroa voitosta, jos yritys varaa osan voitosta tuleviin investointeihin. Vero maksetaan vasta omistajille maksetusta osingosta tai luovutusvoitosta, eli kun voitto ulosmitataan yhtiöstä.

– Köyhän miehen mallin sijasta tarvitsemme kunnollisen mallin, joka kannustaa yritysten kehittämiseen ja kasvuun, Essayah toteaa.

Lisäksi Essayah muistuttaa hallitusta lupauksista, että vanhemmuuden kustannuksia tullaan korvaamaan työnantajille.

– Se helpottaisi naisvaltaisten alojen yrittäjien mahdollisuuksia työllistää, hän sanoo.

Taloudelliset panostukset vähäisiä

Kristillisdemokraatit ottivat ilolla vastaan myös uutisen genomi- ja syöpäkeskuksen perustamisesta huippututkimuksen houkuttelemiseksi Suomeen. Östman muistuttaa kuitenkin, että luvatut taloudelliset panostukset ovat vähäisiä: vain 600 miljoonaa euroa kolmelle vuodelle. Pohjalla ovat esimerkiksi Tekesille tehdyt leikkauspäätökset.

– Olemme vaatineet muun muassa Tekesille lisärahaa ja Team Finland –palveluille yhden luukun periaatetta. Uusiutuvan energian investoinnit, demo- ja pilottihankkeet ovat olleet vaihtoehtobudjetissamme. Hallituksen toimet ovat siis vaihtoehtobudjettimme linjan mukaisia, hän sanoo.

– Tämä on köyhän miehen budjetilla tehty oikeansuuntainen työllisyysohjelma, Östman tiivistää.