Essayah: Liikennekaaresta sovittava parlamentaarisesti

Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) vaatii, että liikenteen tulevaisuudesta päätetään parlamentaarisesti. Hallituksen aloite väyläverkon yhtiöittämisestä ja liikenteen rahoituksen muuttamisesta on niin suuri uudistus, ettei sitä voi tehdä vain hallituksen sisällä.
– Liikennekaaren valmisteluun tarvittaisiin viime kauden mallin mukaan parlamentaarinen työryhmä, koska hallitus ei omista väyliä – ei tämä, eikä tulevat, sanoo Essayah.

Essayahin mukaan parlamentaarisessa valmistelussa lähtökohdaksi tulee ottaa se, että väyläverkosto ja sen kehittäminen on jatkossakin poliittisen päätöksenteon piirissä. Markkinaehtoisuuden lisäämisen ja uusien mobiilipalveluiden käyttöönoton helpottamisen lisäksi uudistuksessa tulee huomioida myös haja-asutusalueiden asukkaiden ja paljon työssään liikkuvien tarpeet.

– Markkinaehtoisuus toimii ihmeen huonosti silloin, kun ei ole markkinoita. Esimerkiksi syrjäseutujen kuljetuspalveluita ei voi rakentaa pelkkien mobiilipalveluiden ja ei-ammatillisen pienimuotoisen toiminnan varaan, kiteyttää Sari Essayah.

Puolueen puheenjohtaja Essayah nosti liikennekaaren esiin poliittisessa katsauksessaan KD:n Keski-Suomen piirin kevätkokouksessa Joutsassa.