Essayah: Suomen torjuttava komission pakkokiintiöt ja sakkomaksut

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah`n mielestä Suomen on torjuttava Euroopan komission esitys turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen vakiinnuttamisesta ja isoista sakkomaksuista.

– Pakkokiintiöt ja rangaistusmaksut ovat vastoin EU:n jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta maahanmuuttopolitiikassa, Essayah muistutti puhuessaan Vihdin Nummelassa.

– Suomen hallituksen linja EU:ssa pakolaiskriisin hoitamisessa on jättänyt parantamisen varaa. Kristillisdemokraatit ovat viime kesästä lähtien painottaneet EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamista, pakolaisleirien tilanteen helpottamista, tuen suuntaamista kriisimaiden lähialueille ja kiintiöpakolaisjärjestelmän käyttöä.

– Hallitus hyväksyi aiemmin esityksen turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU:n sisällä. Järjestelmän toimimattomuus oli tiedossa jo tuolloin. Toimenpiteellä kiihdytettiin myös ihmissalakuljetusta, jota nyt on pyritty saamaan kuriin mm. lupaamalla Turkille viisumivapautta ja muita etuja. Nyt komissio on pystyttämässä pysyvää sisäisten siirtojen mekanismia, ja jopa koko Dublin-sopimuksen kumoamista. Tämä voi entisestään heikentää EU:n ulkorajamaiden halukkuutta huolehtia tehokkaasta rajavalvonnasta ja kannustaa muun siirtolaisuuden kanavoitumista turvapaikanhakijoiksi.

Eduskunnan suuren valiokunnan jäsenenä työskentelevä Sari Essayah muistutti, että Kristillisdemokraatit ovat koko kriisin ajan korostaneet kiintiöpakolaisjärjestelmän käyttöä, jolla voidaan auttaa tehokkaimmin suojelun tarpeessa olevia suoraan pakolaisleireiltä.