Citius, altius, fortius

Olympialiikkeen tunnuslause – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin – innoittaa lähes 11 000 urheilijaa Riossa yhä parempiin saavutuksiin. Paikalla on lisäksi kymmeniä tuhansia kisaturisteja ja median edustajia. Tuhansia tunteja tv-kuvaa – avajaisspektaakkeli mukaan lukien – välittyy useammalle miljardille katsojalle ympäri maailmaa. Sanalla sanoen kesäolympialaiset ovat maailman suurin yksittäinen tapahtuma.

Asiassa on hyvät ja huonot puolensa. Kisaisännyys toki takaa huikean julkisuuden useamman viikon ajalle, samoin matkailutuloja ja uusia investointeja; parhaimmillaan maabrändin kirkastumisen kerralla. Toisaalta nykymittakaavassaan kisaisännyyden vastuunottaminen on mahdollista enää harvoille kaupungeille ja maille. Kisajärjestelyissä moni asia voi mennä pieleen ja laskelmat pahasti pakkaselle. Lisäksi kisojen aika voi olla melko painajaismaista isäntäkaupungin asukkaille valtavine liikenneruuhkineen. Haasteet saattavat jatkua vielä kisojen jälkeenkin, kun mahtipontisille ja kalliille rakennelmille on ollut vaikea löytää jatkokäyttöä. Pahimmillaan pömpöösejä rakennelmia on revitty maan tasalle, joten puhupa siinä sitten kestävästä kehityksestä. KOK:ssa näihin haasteisiin on onneksi herätty, ja käänne on tapahtumassa, vaikka iso laiva sen hitaasti tekeekin.

Rion kisoja ovat varjostaneet paitsi urheilun omat doping- ja korruptiokohut, niin myös Brasilian sisäiset ongelmat. Brasilia on keskellä maansa historian pahinta taloudellista ja poliittista kriisiä, ja maan koko  poliittinen järjestelmä on korruption kourissa natisemassa liitoksissaan. Tätä tuskin osattiin uumoilla kun kisat aikoinaan Riolle myönnettiin. Myöskään KOK:n pj. Bach ei ole mitenkään peitellyt asioita, vaan on todennut, että kisoja järjestävässä maassa kansa on jakautunut niin sosiaalisesti, poliittisesti kuin taloudellisesti. Kisat ovat toisaalta mahdollistaneet näiden asioiden nousemisen julkisuuteen ja ihmisoikeusjärjestöjen raportteihin mm. poliisiväkivallasta suhtaudutaan aivan toisella vakavuudella kuin aiemmin.

Kisoista on kuitenkin ollut kaupungille ja sen asukkaille myös hyötyä. Julkisen liikenteen verkosto ja koko alueen mobiiliverkko uudistettiin nopeammassa aikataulussa kuin muutoin olisi tehty. Viimeisin raportti näytti, että Rion alue – poiketen talousdepressiossa tarpovasta muusta maasta – on hyötynyt kisoista 13 %:n kasvulla ja moni työtön on kisojen ansiosta saanut ainakin joksikin aikaa töitä. Näin talouskasvu on raportin perusteella hyödyttänyt eniten juuri köyhintä kansanosaa.

Olympiakisat tuskin muuttavat välittömästi minkään maan toimintatapoja ja järjestelmiä, mutta ainakin lisääntynyt julkisuus pakottaa tiettyyn kasvojenpesuun, ja jopa jotkut muutoksista saattavat kisojen ansiosta saada lähtölaukauksensa. Nelson Mandela tiivisti sen aikoinaan hyvin: ”Urheilulla on voima muuttaa maailmaa”. Tätä voimaa on vain osattava käyttää oikein.

Kaikista näistä paineista huolimatta kisainnostus on kaupungissa aistittavissa. Mukana on mm. 45 000 vapaaehtoista, joilta eivät hymy ja ystävällisyys lopu. Kun näkee, että niin moni pistää itsensä likoon kisojen tähden, niin todella toivoo kaiken sujuvan. H-hetki on käsillä, joten toivotaan onnistuneita kisoja niin urheilijoille kuin järjestäjillekin!

Ei vielä kommentteja

Ei vielä kommentteja, voit jättää viestin alla olevalla lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.