Essayah vaatii: Turkin viisumivapausneuvottelut lopetettava

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah esittää Turkin ja EU:n välisten viisumivapausneuvottelujen lopettamista. Hän muistuttaa esittäneensä jo keväällä kristillisdemokraattien kielteisen kannan asiaan eduskunnan Suuressa valiokunnassa.
– Jo keväällä oli nähtävissä, että viisumivapausprosessi ei ole edennyt uskottavalla tavalla. Turkki on tosiasiallisesti kaukana sovittujen 72 ehdon täyttämisestä, vaikka uskoteltiin loppujen ehtojen täyttyvän silloisen aikarajan eli kesäkuun loppuun mennessä. Lisäksi sovituista ehdoista viisi on sellaisia, joiden täyttäminen teknisesti ja proseduraalisesti ei ollut edes mahdollista aikarajaan mennessä. Onneksi ns. keskeytysmekanismin viive ja terrorismilakien ongelmallisuus jarrutti prosessia eikä viisumivaputta ehditty myöntää ennen levottomuuksia ja sitä seuranneita poliittisia puhdistuksia, Essayah totesi KD:n puoluehallitukselle.

– Onkin käsittämätöntä, että Turkin viisumivapausneuvottelut on jälleen nostettu pöydälle, samanaikaisesti kun presidentti Erdogan uhkailee kuolemanrangaistuksen palauttamisella ja maan omat kansalaiset hakevat turvapaikkaa eri puolelta Eurooppaa. Viimeisin otsikoihin noussut lain muutos maassa saattaa heikentää lasten ja naisten oikeuksia suhteuttamalla seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä suojaikärajoja uhrin iän, osapuolten ikäeron ja uhrin suostumuksen perusteella. Lisäksi on vuodettu raportti Turkin epäillyistä kytköksistä EU:n terroristijärjestölistalla oleviin ääriliikkeisiin. Tälle maalleko EU:n pitäisi myöntää viisumivapaus, Essayah ihmetteli.

Essayah`n mielestä Suomen tulee tukea Itävaltaa, joka on jo jäsenmaista ehtinyt vaatia viisumivapausneuvottelujen lopettamista.
– Turkin kohdalla on koko ajan pidettävä mielessä, että se on myös hakijamaa EU:n jäseneksi. Niinpä koko sen viisumivapausprosessi nähdään ”palkitsemisena” edistymisestä kohti EU:n yhteisiä arvoja eikä vain pelkästään osana EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta. Tosiasiassa kehitys kulkee demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kohdilla Turkissa juuri päinvastaiseen suuntaan, muistutti Essayah.